PODIJELI
akol NEON VS CEZAM
Zajednička fotografija finalista: Neon Kalesija i Cezam Tojšići

Završeno je doigravanje za prvaka AKOL lige.
Novi prvak je ekipa iz Kalesije, NEON, koja je savladala Jalu u polufinalu a onda i rasformirala Cezam u finalu. Tupković i ekipa su bili nezaustavljivi i bez većih problema su zasluženo osvojili pehar.
No, krenimo redom.

SUDAR RIVALA

Doigravanje su otvorili Cezam i Tuzlafarm. Obje ekipe krenule su žestoko i bez kočnice, jer ih je čekala nagrada – put u finale. Cezam je uspio razbiti zonsku odbranu tuzlaka tek u drugom poluvremenu. Do tada su igrali koš za koš bez prevelikog isticanja. Onda je uslijedio show Admira Šahbazovića koji je ludom serijom trojki doveo Cezam do finala. Zabio je ravno 15 poena od čega je četiri puta pogodio šut za tri poena. Najbolje je skakao centar Delić koji je uhvatio 8 lopti. Solidno su igrali još Osmanović koji je pogodio 9 poena i Divković sa pet poena. S druge strane, Tuzlafarm je predvodio Imširević koji je ubacio 13 poena i uhvatio čak 9 lopti.
Ostatak ekipa je debelo podbacio pa vjerovatno u tome treba tražiti razlog poraza ove odlične ekipe. Cezam je tako otputovao u finale na megdan Neonu a Tuzlafarmu preostaje naredna sezona.

JALA BEZ DAHA

U drugoj utakmici, snage su odmjerili Neon i Jala. Bila je to teška utakmica u kojoj se do kraja nije nazirao pobjednik. Začudo, Jala je forsirala šut za tri poena koji ih baš i nije poslužio u ovom susretu. Neon se malo mučio na početku da bi sredinom drugog poluvremena uhvatio zamah i osigurao pobjedu. Dostojan otpor u Jali je pružao Goran Matuzović koji je ubacio 11 poena. S druge strane, Jasmin Tupković je pogodio za 10 poena a slijedili su ga Omerbegović i Smajlović sa po 7 poena. Pored Tupkovića, najbolje je skakao Muhamedbegović – obojica su uhvatili po 5 lopti.

IZMEĐU UTAKMICA…

akol play off II  4Dok su obje ekipe, Neon i Cezam odmarale, dotle smo pred igračima i publikom dodijelili nagrade najuspješnijim.
Pehar za najboljeg skakača, nazvanog po Edinu Salahareviću, nekadašnjem krilnom centru Sloboda Dite, uručio je njegov brat Nedim Salaharević, najskočnijem od svih, Adnanu Hodžiću iz Vukovija. Takođe, Salaharević je uručio pehar za najboljeg strijelca Aldaniu Abadžiću iz Millenniuma, nazvanom po legendi kalesijske košarke, Jasminu Hadžiću Bati.
Neon je podijelio nekoliko majica a onda je uslijedilo finale.
Svakako treba spomenuti i DJ Adnana Jakubovića, koji je muzikom ložio ionak uzavrelu atmosferu.

FINALE

Cezam nije opravdao velika očekivanja. Prvo su u finalu dopustili Neonu da povede sa 15 poena razlike. Tako da su u cijeloj utakmici bili u trci sa vremenom. Dotle su Tupković i Omerbegović punili koš. S druge strane, Šahbazović i Osmanović nisu mogli sami. Loša igra tojšićana se nastavila do početka drugog poluvremena kada je uslijedio čudan preokret. Cezam je povratio snagu i pritisnuo Neon toliko da su na kraju izjednačili rezultat. No, iskustvo je presudilo. Nekoliko greški Cezama minutu prije kraja utakmice je presudilo. Iako se probudio Sanjin Divković, krilni centar Cezama koji je ubacio 8 poena, to nije bilo dovoljno. Neon je tako postao novi prvak nakon druge sezone prvog amaterskog košarkaškog takmičenja u BiH.

akol play off II  8REZULTATI
POLUFINALE:
Cezam – Tuzlafarm 40 : 26
Jala – Neon 21 : 28
FINALE:
Cezam – Neon 31 : 34
(Prema pravilima AKOL lige, utakmice se igraju 2 x 15minuta, bez zaustavljanja vremena, osim u zadnje dvije minute utakmice)

Za prvaka II sezone AKOL lige, NEON Kalesija, u ovoj sezoni su igrali:
Jasmin Tupković, Admir Karić, Edin Omerbegović, Nihad Muhamedbegović, Armin Ibrišević, Emir Smajlović,  Bakir Mešić, Ibrahim Aljić, Samir Memišević  i Haris Čanić.

Pogledajte fotografije sazavšrnog turnira AKOL lige, kao i fotografije svih ekipa koje su učestovale u II sezoni prve i jedine amarterske košarkaške lige u BiH…


J.S.
(NKP.BA)

PODIJELI