PODIJELI

U prilično nezanimljivom kolu, derbi je opravdao očekivanja.
Neon i Cezam su nakon ove utakmice i prvog poraza ekipe iz Kalesije zamijenili mjesta na vrhu tabele. Ova je pobjeda bila izuzetno važna za Cezam jer sa njom praktično mogu osigurati doigravanje ukoliko ne izgube u narednom kolu.
No, krenimo redom.

VUKOVIJE AKOL IIISKUSNO I SPRETNO

Vukovije nisu dozvolile iznenađenje u ovoj utakmici iako je Baucentar opako prijetio, barem do druge polovine drugog poluvremena. Tada su Vukovije ubacile u veću brzinu te na konto upisale još jednu pobjedu. Utakmica je bila zanimljiva, brza i oku ugodna. Baucentru je falio još jedan raspoložen igrač koji bi pomogao Beganoviću a koji je ubacio 13 poena u ovom susretu. U odbrani je odličan posao uradio Armin Jusić koji je zabilježio 10 skokova no koji se nije proslavio u napadu ostavši bez poena u ovoj utakmici.
S druge strane, u Vukovijama su čak četvorica igrača ubacila po 9 koševa. Precizni su bili dva Hodžića, Imamović i Hodić. Adnan Hodžić i Admir Hodić su uhvatili 9 odnosno 7 lopti.

ORLANDO AKOL II
ORLANDO SA POLA SNAGE

Iako je Millennium igrao žestoku odbranu tokom poluvremena, u drugom dijelu utakmice su ipak popustili i dozvolili Orlandu da bez problema dođe do pobjede, itekako bitne za doigravanje.
Aldin Abadžić je ponovo bio na visini zadatka ubacivši 13 poena i uhvativši 6 lopti, no čak ni on nije bio imun na lošu igru zbog mnogobrojnih promašenih slobodnih bacanja. Donekle ga je pratio Kemal Čirak sa svojih 9 poena. Ali, premalo je to za kakvu ozbiljniju bitku sa snažnim Orlandom.
Jer, sa ove strane, rešetao je preciznim šutem za tri poena Muminović, koji se zaustavio na 11 poena, dok su ga dostojno pratili Živkocić i Zahirović sa 9 ubačenih poena.
Orlando sada lovi kiks neke od ekipa koje su ispred njega da bi uhvatio posljednju poziciju za doigravanje.

JALA AKOL II
JALA ZA DOIGRAVANJE

Iako nisu imali težak posao u ovom kolu, momci iz Jale su ozbiljno shvatili zadatak i upisali još jednu pobjedu kojom bježe Orlandu prema doigravanju.
Sjajnu partiju pružio je ponovo Elvir Zonić koji je ubacio 14 a priključio mu se i Matuzović sa 10 poena.
Dino Sulejmanović je dodao sedam skokova tako da u reketu nije bilo problema.
U Misiru je Emir Požegić ubacio 8 peona dok su skakački raspoloženi bili Ademir Pjanić i Fehim Hasanović sa 9 odnosno 7 skokova.

CEZAM AKOL II
ŽESTOKI DERBI

Dugo se čekalo na ovu utakmicu. Do danas, Neon nije okusio poraz na što ga je natjerao Cezam svojom tvrdom odbranom. Rezultat je bio neizvjestan tokom prvog poluvremena, kada Cezam nije imao odgovor na fantastičnu igru Harisa Čanića koji je ubacio 12 poena. To je bilo dovoljno za prednost od dva poena na poluvremenu u korist Neona.
S druge strane, raspoložen je bio Mahir Mušanović sa 19 poena. Međutim, odlučila je igra pod košem. Delić i Divković su neutralisali centre Neona, sačuvali reket te dominirali u ofanzivnom skoku, naročito Divković koji je uhvatio 7 lopti. Delić je ubacio 13 poena i zabilježio 7 skokova. Pa ipak, najzaslužniji za pobjedu Cezama je svakako drugi playmaker ekipe, Edin Osmanović koji je zaustavio Tupkovića, ostavivši ga na 8 poena te mu ubacio 11 koševa.
U Neonu je pored Čanića i Tupkovića, na visini zadatka bio Admir Karić sa 7 koševa.
Na kraju je na 13 poena razlike za pobjedu zakucao Delić na asistenciju Mušanovića.

AKOL Tuzlafarm ns
OSTATAK

Utakmica Tuzlafarma i kosta Popova je registrovana u korist prvospomenute ekipe zbog nedolaska drugospomenutih na utakmicu.

Tim kola: Goran Matuzović, Mahir Mušanović, Haris Čanić, Aldin Abadžić, Admir Delić

IGRAČ KOLA:
Admir Delić Centar Cezama je nastavio sa odličnim igrama, odigravši ponajbolju utakmicu u derbiju protiv Neona kojem je ubacio 13 poena, najviše u do sada odigranim utakmica te je, zajedno sa Divkovićem sačuvao reket. Uhvatio je 7 lopti te popravio prosjek skokova na 6.8 po utakmici. U prosjeku, po utakmici ubacuje 9.1 poena no njegov je doprinos svakako odbrambeni te Cezam sa njim i bez njega definitivno nije ista ekipa.
Naročito kada efektnom blokadom treba zaustaviti protivnika ili se gurati sa ostalim centrima.


Rezultati 6. kola AKOL lige:

Vukovije – Baucentar 44:29
Orlando – Millennium 40:31
Jala – Misir 46:27
Neon – Cezam 36:49
Tuzlafarm – Kosta Popov 20:00 (utakmica nije odigrana zbog nedolaska igrača ekipe Kosta Popov)
tabela nakon 6 kola AKOL lige

J.S.
(NKP.BA)

PODIJELI