PODIJELI

AKOL liga
Došao je i taj dan.
U nedjelju (27.oktobra) bi trebali dobiti novog prvaka AKOL lige, prve amaterske košarkaške lige u Bosni i Hercegovini. Učesnici su odavno poznati.
Tuzlafarm, Neon, Jala i Cezam su ekipe koje će pokušati doći do trofeja i skinuti Bosnu sa trona.
No, to nije sve. U pauzi će biti dodijeljene i nagrade za najboljeg skakača i strijelca lige. I ta su imena dobro poznata. Aldin Abadžić i Millenniuma je najbolje gađao a Adnan Hodžić iz Vukovija najbolje je skakao.
No, do dodjeljivanja nagrada gledat ćemo okršaj između Tuzlafarma i Cezama i Neona i Jale.

CEZAM Tojšići – Tuzlafarm
CEZAM vs TUZLAFARM

U prvom susretu doigravanja, snage će odmjeriti Cezam iz Tojšića i Tuzlafarm iz Tuzle.
Tojšićani su već od šestog kola u problemima. Napustilo ih je nekoliko igrača, prije svega najbolji strijelac ove ekipe Mahir Mušanović, krilo za kojeg jednostavno nemaju zamjene te Ismet Delić, centar koji je zajedno sa Divkovićem i drugim Delićem činio granitnu odbranu po kojoj je ova ekipa bila prepoznatljiva. Bilo kako bilo, čini se da je odlaskom Mušanovića oslobođen prostor Osmanoviću i Šahbazoviću koji su u preostalim utakmicama briljirali.
S druge strane, Tuzlafarm dolazi u punom sastavu, spremni za osvetu. Vejzović, Šehrić i Imširević su dovoljni aduti za prolaz dalje.
Obje ekipe igraju specifične odbrane. Tuzlaci se oslanjaju na takozvanu „Bugarsku zonu“ dok Cezam zastupa manijakalno čuvanje čovjeka što znatno umara protivničke igrače. Cezam je savladao Tuzlafarm tokom sezone, no kako su ostali bez bitnih igrača u odbrani ali i u napadu, ova utakmica će im biti pravo iskušenje. Takođe, ovaj put će im trebati mnogo više napora da zaustave centra Tuzlafarma, Armina Šehrića, kojeg baš i ne interesuje ko je ispred njega u reketu.
Bit će ovo utakmica u kojoj će nijanse odlučivati i koja predstavlja pravi užitak već sada, u najavi.

NEON Kalesija – Jala Tuzla
NEON vs Jala

U drugom susretu, Neon će pokušati uzvratiti Jali za neugodni sezonski poraz. Tupković i Omerbegović, bekovski su tandem koji će pokušati napraviti Jali problem, onako kako to najbolje znaju – preciznim šutem. S druge strane, Matuzović, izvrsni playmaker i Kurtić, jedan od najboljih centara lige takođe imaju štošta za reći.
Ovo su brze ekipe, navikle na puno šuteva za tri poena i kontre. Neon je dugo vremena bio na prvom mjestu tabele da bi tek porazom od Cezama izgubio to povlašteno mjesto. Jala je sjajnim partijama protiv Tuzlafarma, Orlanda i Neona se isčupala iz kaljuže sredine i uskočila na voz za doigravanje. Malo ih je uzdrmao poraz u posljednjem kolu od Vukovija, no ne vjerujemo da će to uticati u nekoj većoj mjeri na ovu utakmicu. Jala je našla recept za Neon, no ekipa iz Kalesije je u posljednjoj utakmici protiv Tuzlafarma pokazala da nije uzalud jedna od četiri najbolje ekipe u ligi. Svakako će biti zanimljivo gledati okrašj ove dvije ekipe, barem onima koji vole brzu i nepredvidivu košarku ( a ko ne voli? ) tako da bi se prvak mogao čak tražiti u jednoj od ove dvije ekipe.

Adnan Hodžić, prvi skakač lige
Adnan Hodžić, prvi skakač lige

STRIJELCI I SKAKAČI
I na kraju, nakon odigranih polufinalnih utakmica, dodijelit će se pehari najboljem skakači is trijelcu lige. Riječ je o momcima koji su tokom cijele sezone igrali u konstatnom ritmu. Abadžić je bio fenomenalan tokom cijele sezona da bi u posljednjem kolu oborio rekord ubacivši nevjerovatnih 30 poena ekipi Misira.
S druge strane, Adnan Hodžić je ove sezone zabilježio dva double-double učinka. I fenomenalnim skakanjem je u posljednjem kolu za dlaku utekao Arminu Jusiću iz Baucentra.
Inače, nagrade u AKOL su posebne. Ona za najboljeg skakača nosi ime Edina Slaharevića, nekadašnjeg krilnog centra Sloboda Dite a nju će pobjedniku uručiti njegov brat Nedim Salaharević. Nagrada najboljeg strijelca nosi ime kalesijske košarkaške legende Jasmina Hadžića Bate.
Time smo u AKOL-u pokazali da se neki košarkaški znalci ne smiju i ne trebaju zaboraviti.

 

— Završni turnir 2. sezone AKOL  lige se igra u nedjelju (27.10.) sa početkom od 15h u sali MSŠ Kalesija.

 Pogledajte fotografije svih 10 ekipa učesnika II sezone AKOL lige, prve i jedine amaterske košarkaške lige u BiH


(NKP.BA)

PODIJELI