PONOS KALESIJE: Fantastična Lamija Šišić je dvostruka učenica generacije za školsku 2023/2024....

PONOS KALESIJE: Fantastična Lamija Šišić je dvostruka učenica generacije za školsku 2023/2024. godinu

947
0
SHARE
  • Ostvarivši preko hiljadu bodova u obje škole, Lamija je proglašena Učenikom generacije Osnovne muzičke škole “Tuzla” (738 bod), a također je ponijela i titulu Učenika generacije Osnovne škole “Tojšići” (303 bod).

Ostvarila je izuzetne rezultate na školskim, općinskim, kantonalnim, federalnim i međunarodnim takmičenjima učenika i studenata; kako u disciplini Violina, tako i na poljima fizike, matematike, hemije, historije, biologije, bosanskog i engleskog jezika i književnosti, literarnim i likovnim konkursima.

Lamija svira violinu od svoje 6. godine, a uz klavirsku saradnju sestre, pijanistice Meline Šišić, ostvaruje zapažene nastupe na festivalima (Vezeni most, Festive Gala Academy Concerts W.A.Mozart, FEDU Sarajevo, Viva la Musica, Kids fest) i gostovanja u mnogim radio-televizijskim kućama. Posebna radost su joj mnogobrojni solistički koncerti (BKC Sarajevo, BKC Tuzla, Međunarodna galerija portreta Tuzla, BKC Kalesija, Centar za kulturu Lukavac i dr). Veoma joj je poseban solistički koncert koji je održala sa pijanisticom Melinom Šišić u BKC-u Sarajevo, u okviru Dana Kantona Sarajevo kao omaž nevino stradaloj djeci Sarajeva i cijelog svijeta.

Nastupala je kao solistica sa Simfonijskim orkestrom Mostar na koncertima “Mladih talenata” u Mostaru 2021. i 2022. godine. Aktivna je učesnica Muzičkog kampa za mlade virtuoze te je više puta nastupala kao solista orkestra Kampa.

Dobitnica je Priznanja Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tk za postignute izvanredne rezultate na takmičenjima.

Lamija je dobitnica brojnih specijalnih nagrada i zlatnih medalja na internacionalnim takmičenjima u Makedoniji, Sloveniji, BiH, Srbiji i dr. Izdvojit ćemo:
Specijalna nagrada, 100 bodova na Federalnom takmičenju učenika i studenata u disciplini Violina, u kategoriji sa srednjom školom, Sarajevo, 2024; Prva nagrada na Internacionalnom festivalu u Ohridu; Specijalna nagrada na Festivalu Primavera i Laureat/apsolutni pobjednik discipline Violina, 2024, te prvo mjesto na kantonalnom takmičenju iz Engleskog jezika i književnosti. Posebno zadovoljstvo joj je to što svira na majstorskoj violini sjajne graditeljke Biljane Popović.

Lamija se zahvaljuje svim nastavnicima, porodici i prijateljima, a posebnu ljubav i zahvalnost iskazuje svojoj “najboljoj učiteljici” sestri Melini Šišić koja je također osnovnoškolsko i osnovno muzičko obrazovanje završila u Tuzli kao Učenik generacije.

 

 

(BH Report/ nkp.ba)