PODIJELI

Google-ov e-mail servis konačno je postao najveći svjetski e-mail provajder.


Internet analitika kompanija comScore okončala je sve sporove oko Google Gmail dominacije na Webmail tržištu.

Prema podacima o Web prometu koje je comScore pratio u oktobru, Google-ov e-mail servis konačno je pretekao Hotmail. Gmail je u oktobru imao 287,9 miliona jedinstvenih posjetlaca širom svijeta dok je Hotmail imao 286,2 miliona jedinstvenih posjetilaca.

Kompanija Google prije nekoliko mjeseci je iznijela tvrdnju da je postala najveći svijetski e-mail provajder sa nešto više od 425 miliona aktivnih korisnika u junu 2012. Takođe, Google je istakao da je Gmail u januaru imao 350 miliona jedinstvenih posjetilaca širom svijeta te da je došlo do ogromnog rasta u ovoj godini. Međutim, ove brojke koje je iznio Google drastično se razlikuje od brojki koje je objavila kompanija comScore. Važno je napomenuti da kompanija comScore u svom istraživanju nije pratila promet koji dolazi sa mobitela.

Kompanija comScore u svom izvješću navodi da je Yahoo Mail na trećem mjestu te da je tijekom oktobra imao 281,7 miliona aktivnih korisnika. Uprkos svom položaju na globalnom tržištu, Yahoo i njegov e-mail servis još uvijek vladaju SAD-om s 76,7 miliona aktivnih korisnika u odnosu na 69,1 miliona koliko je imao Gmail i 35,5 miliona koliko je imao Hotmail, piše Onlinetrziste.com.

Broj jedinstvenih posjetilaca na sva tri e-mail servisa je u opadanju što neki objašnjavaju nedavnim pokretanjem izuzetno kvalitetnog Microsoft Outlook e-mail servisa. Treba reći i da na vodeću troju sigurno uticati i dolazak AOL-ovog e-mail servisa koji se trenutno nalazi u zatvorenoj beta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR