Pretresi i u Kalesiji: Uhapšena grupa koja je veći broj djece prisiljavala...

Pretresi i u Kalesiji: Uhapšena grupa koja je veći broj djece prisiljavala na prosjačenje

6837
0
SHARE

Sedam osoba uhapšeno je na području Tuzlanskog kantona nakon akcije pripadnika Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i Tužilaštva Tuzlanskog kantona.
Pretresi su izvšeni na ukupno šet lokacija i to na na području Lukavca, Gračanice i Kalesije.

‘Uhapšeni su osumnjičeni za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za organizovano iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja. Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od 4 do 14 godina da prosjače. Djecu su budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TK, FBiH i RS-a, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM’ – kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Tužilaštvu izvještaj protiv ovih lica, te će biti predati u nadležnost Tužilaštva. Nakon ispitivanja osumnjičenih odlučit će se koje dalje mjere prema njima će predložiti postupajući tužilac.