PODIJELI

Autorski tekst sa portala PROGRES.BA
– Zapratite PROGRES.BA na Facebooku

Stigla je nova generacija političara: Oni su otvoreni, dostupni, a njihov rad transparentan.

Politički impuls progresa na političkoj sceni osjetio se u Bosni i Hercegovini još prije više dvije godine kada su u klupe Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjeli Irfan Čengić iz SDP-a i Sabina Čudić, zastupnica Naše stranke. Ovo dvoje tada relativno mladih političara ozbiljno su shvatili svoju ulogu i činjenicu da su ih u to zastupničko tijelo birali građani i da njiima trebaju odgovarati za svaki svoj postupak. I da će im na kraju taj transparentan odnos osigurati političke pozicije za naredni mandat.

  • Na početku mandata sam krenuo brojati, ali sam prestao brojati jer mi je to oduzimalo vrijeme. Veliki broj od tih prijedloga su upravo rezultat komunikacije sa građanima i civilnim sektorom, kaže Irfan Čengić Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

On navodi da ima svoju političku agendu koju realizuje, ali isto toliko vremena ulaže u provođenje prijedloga i inicijativa koje dobije od građana. Navodi dva primjera: zakon za roditelje njegovatelje koji je usvojen u nacrtu, a koji je zapravo plod saradnje sa NVO “Dajte nam šansu” sa kojom radi unazad nekoliko godina, a ove je godine planirano 16 miliona KM iz budžetu za tu namjenu. Drugi primjer je izmjena zakona kojim je omogućio upotrebu posebnih taxi vozila za osobe sa invaliditetom što je bila inicijativa upravo od osoba sa invaliditetom. O svim svojim aktivnostima komunicirao je sa biračima putem društvenih mreža uključujući i mngo prisniju Viber zajednicu, ali kaže da ova vrtsa transparentnosti nije uvijek olakšavajući faktor u radu.

  • Jer je bilo problema. Kada se ističete, ima ljudi kojima to smeta u stranci, ali i botova koji vas uzmu na udar jer ste eksponirani. Ali istrajem u tome jer je puno više pozitivnih reakcija a to je sav smisao bavljenja politikom da radite za građane, kaže Čengić za progres.ba.

Praksa transparentnosti i dosupnosti biračima, građanima koje zastupaju, za osiguranje novog mandata uspješnom se pokazala u slučajevima načelnika općine Lukavac Edina Delića, ali i njegovog kolege Samira Kamenjakovića, gradonačelnika Živinica.

Edin Delić, načelnik Lukavca

Delić je na načelničku poziciju došao kao nezavisni kandidat, a politički protivnici pokušali su ga između ostaloga s pozicije ukloniti i referendumom. Narod ga je izabrao ponovo. A osim toga što je ranije stvorio karijeru vrlo uglednog univerzitetskog profesora, radeći ne samo sa studentima na RGGF-u, najstarijem fakulteu u Tuzli, nego i na projektima međunarodne i međuuniverzitetske saradnje, on je bio vrlo transparentan podnoseći izvještaje o svim svojim aktivnostima, odlukama, sastancima i dogovorima na društvenim mrežama.

Poput njega, sa još više direktnog kontakta sa građanima ponovo je mandat gradonačlenika osvojio Samir Kamenjaković, koji je uz karijeru ljekara i doktorat iz medicine uporedo sticao i obrazovanje iz zdravstvenog menadžmenta. Podršku glasača u Živinicama je dobio kao kandidat SDP-a, da bi kasnije zbog činjenice da nema podršku u Gradskom vijeću prešao u redove SDA. Sad Vijeće uglavnom podržava ideje gradonačelnika, a na izborima 2020. godine dobio je ponovo povjerenje građana on, bez obzira na to što je promijenio stranku.

Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica

Kamenjaković mnogo ulaže u vlastitu promociju i promociju svoga rada. Osim što o svim aktivnostima njegove službe a odnose s javnošću i medijima izvještaju na službenim stranicama Grada Živinice,  na pratećim prezentacijama na Facebooku i Instagramu, on također ima redovne sastanke sa predstavnicima privrednog sektora, mladih, dijaspore i drugim organizovanim grupama. Osim toga, vratio je kulturu u ovaj grad pustivši da lokalnim Kulturnim centrom upravlja mlad i ambiciozan menadžment.

Društvene mreže, a potom i usmjerena retorika koja zastupa interese Srba i bh. entiteta Republike srpske dovela je na gradonačelničku poziciju i Draška Stanivukovića, koji je nakon 22 godine vladavine SNSD-a u Banjaluci, osvojio mandat kao kandidat PDP-a. Da se razumijemo, glasači bi izabrali Stanivukovića i da je bio predstavnik bilo koje druge političke stranke ili nezavisni kandidat jer se nametnuo vlastitim idejama, na jedan sasvim novi, za bh. političku scenu još inovativan način prezentacije, u multimedijalnoj formi, putem interneta, sa aktuelnim temama i oštrom kritikom loših poteza svojih političkih prethodnika.

I u slučaju Delića i Kamenjakovića, ali i Stanivukovića i drugih, na primjer u Olovu gdje već treći mandat uzima načelnik Đemal Memagić, poduzetnik koji ne uzima ni platu za svoj rad u općinskoj upravi, očigledno je da su glasači birali ljude, a na stranku koju predstavljaju.

Mladost postepeno, ali ovaj put i vrlo glasno ulazi i u gradska i općinska vijeća širom BiH. A s njom i nova snaga i energija da se mijenja odnos prema onima koji su ove ljude birali za svoje političke predstavnike.

Dvadesetpetogodišnja studentica Selma Ćatibušić najmlađa je vijećnica u aktuelnom sazivu Gradskog vijeća Tuzle. U politiku je ušla kao aktivistica i članica Predsjedništva Platforme za progres. Stranke koja je prvi put participirala na izborima 2020. godine. Po uzoru na predsjednika Platforme za progres Mirsada Hadžikadića koji je apsolutno prisutan na društvenim mrežama gdje uživo razgovara sa članstvom i simpatizerima stranke i ona je svoju kampanju za Izbore bazirala upravo tu. Uz precizni odabir tema i glasača među publikom uspjela je dobiti povjerenje, a samim ulaskom u Vijeće najavila je da njen transparentan odnos prema javnosti neće stati.

Selma Ćatibušić, najmlađa vijećnica Gradskog vijeća u Tuzli

Na konsituirajućoj sjednici je zajedno s kolegicom iz stranke Esanom-Kavazbašić Huskanović, Omerom Berbićem iz Naše stranke i Admirom Čavalićem iz Stranke za BiH odlučila pružiti informaciju javnosti putem društvenih mreža. Vijeće je neopravdano i bez ikakvog logičnog objašnjenja uskratilo pristustvo medijima na ovoj sjednici. Ovi vijećnici su sjednicu putem mobilnih telefona prenosili na Facebooku, smatrajući da njihovi birači imaju pravo znati šta se dešava. Najmlađa vijećnica je dobivši 500 stranica materijala za prvu redovnu sjednicu odmah najavila da će tražiti da se svim vijećnicima materijali šalju elektronskim putem, jer se samo na printanje materijala vijećnicima godišnje troši 8 hiljada konvertibilnih maraka iz gradskog budžeta Tuzle.

  • Nikako ekonomično, a ono što je još važnije, apsolutno ekološki neprihvatljivo. S tim u vezi podnijeti ću inicijativu za ukidanje ovakve prakse, i slanje materijala za sjednicu na isključivo službeni email. Više od 8 hiljada maraka se godišnje troši na materijale, a taj novac bi se mogao usmjeriti kako sam i navela u inicijativi- za čitaonu za studente jer Tuzla je Univerzitetski grad, objavila je Selma na društvenim mrežama.

Njen primjer odmah je slijedila i Amina Madžak stranačka kolegica, najmlađa vijećnica u Općinskom vijeću Konjic, koja je također odučna da njen rad bude vidljiv građanima na internetu i drugim medijima.

Njen primjer odmah je slijedila i Amina Madžak stranačka kolegica, najmlađa vijećnica u Općinskom vijeću Konjic, koja je također odučna da njen rad bude vidljiv građanima na internetu i drugim medijima.

  • Mišljenja sam da je dobra saradnja sa medijima imala značajan uticaj u smislu da je izborna kampanja predstavljala samo kontinuitet mojih javih nastupa i angažmana. Za klasične političare je to problematično – aktivirati se samo 30 dana pred izbore i onda 4 godine provesti u “hladovini”. Lično nisam imao problema upravo iz razloga što sam kroz saradnju sa medijima, a na bazi pisanja, analiza i naučno-istraživanog rada, prisutan u javnosti tokom čitave godine. Izborna kampanja shodno tome nije djelovala neprirodno, već nešto sasvim očekivano kao dio ranijeg zagovaračkog procesa. Tako da su mi mediji dosta pomogli. Naravno, ne treba isključiti “rad na terenu” odnosno komunikaciju sa glasačima (online ili uživo). Javne ličnosti nerijetko zapadnu u zamku popularnosti, misleći da će neko za njih glasati samo zbog toga što su prisutni u medijima. To nije dovoljno. Mora se stvoriti adekvatna sinergija, kaže Admir Čavalić koji je povjerenje građana stekao analizirajući domaću ekonomiju i na pozive medija davao odgovore za prevazilaženje ekonomske krize.

Čavalić dalje tvrdi da su transparetnost, dostupnost, otvorenost u komunikaciji i uopšteno rušenje (formalnih) barijera komunikacijskog procesa, nešto što odlikuje društvo, a posljedično politiku 21. stoljeća.

  • Bosanskohercegovačka politika kasni za ovim promjenama, ali postoje pozitivni primjeri i uglavnom se vežu za djelovanja na društvenim mrežama. Građani žele da znaju šta se dešava, međutim na način da im se to servira tako da je jednostavno za razumjeti. Također, cijeni se izražavanje vlastitog mišljenja o određenom problemu, što političar treba da uvaži. Nastavljam sa korištenjem ranije uspostavljenih platformi i nakon izbora, prije svega vlastitu stranicu na Facebook-u. Tu redovno objavljujem o novim inicijativama, dešavanjima u Gradskom vijeću, te odgovaram na poruke i komentare građana. Pritom su video komentari veoma efektivni, naročito ako se prave uživo (Facebook live), dodaje on.

Nakon višegodišnjeg aktivizma u nevladinom sektoru, te kao urednik Nezavisnog kalesijskog portala Admir Karić, iz Kalesije godinama je dizao glas protiv kako to zna navesti „nepravde“ u sredini gdje živi. Pisao je o nepotizmu i korupciji, te rodbinskom zapošljavaju u javnoj upravi i javnim preduzećima, zbog čega je u lokalnoj sredini nailazio na podršku, ali i na prijetnje i probleme. Izvještavao sa sjednica općinskog vijeće dok mu posredno nije zabranjeno prisustvo sjednicama. Stručne službe vijeća su jednostavno prestale da šalju pozive njegovom mediju.  Neposredno pred izbore 2020. godine aktivirao se u stranci Narod i Pravda i osvojio vijećnički mandat. Admir Karić danas je jedan od rijetkih vijećnika koji o svakom svom potezu i inicijativi obavještava javnost i svoje glasače.

Transparentnost je uvijek ulijevala povjerenje. Ovi mladi političari vjeruju da će na temelju odgovornosti prema onima koji su ih birali i na temelju povjerenja podrška građana-birača biti kontinuirana u mandatima koje imaju, ali i onima za koje će se tek postepeno početi spremati.

novinar A. Mešić, PROGRES.BA
– Zapratite PROGRES.BA na Facebooku

(NKP.ba)

PODIJELI