Promovirana knjiga o Tojšićima, autora Damira Bošnjakovića: Od postanka do kontraverznog ukidanja...

Promovirana knjiga o Tojšićima, autora Damira Bošnjakovića: Od postanka do kontraverznog ukidanja statusa općine (Foto&Video)

1480
0
SHARE

U subotu je u kalesijskom Bosanskom kulturnom centru „Alija Izetbegović“ promovisana knjiga o Tojšićima. U ispunjenoj dvorani, Tojšićani, Kalesijci ali i mnogi drugi građani Tuzlanskog kantona, imali su priliku čuti šta je to ponukalo Damira Bošnjakovića, autora knjige „Tojšići do srednjeg vijeka do 1958. godine“ da napiše ovo vrijedno djelo.

Na prvo listanje, primjeti se ogroman napor koji je Bošnjaković uložio kako bi podastro dokaze o nastanku, razvoju i samom imenu ovog mjesta. O geografskom položaju i zaista bogatoj historiji te učešću njegovih stanovnika, kako u Prvom tako i u Drugom svjetskom ratu.

Bošnjaković, pristupa Tojšićima kao naučnik, historičar kojeg zanimaju samo činjenice te hronološki reda datume, događaje, ljude i objekte, poput Hukića hana, i pojašnjava njihov značaj, kako za same građane tako i za širu okolinu. Iako je sam autor u obraćanju publici kazao da je ipak pisao srcem, djelo je historijski i naučno značajno o čemu su govorili i promotori, članovi Arhiva Tk i Odsjeka za Historiju na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Važna naučna imena poput Izeta Šabotića, Seada Selimovića i Omera Zulića su na predstavljanju knjige iznijeli pohvale o knjizi i naučnom pristupu, ali su istakli i neke nedostatke. No, ono osnovno je i najznačajnije, kako su poručili, ova će knjiga biti temelj drugim istraživačima. Ali i samom autoru. Jer Damir Bošnjaković je nakanio da mu ovo bude prva knjiga o Tojšićima, dok će druga pokrivati period od 1958. godine do 1996. Svakako treba obratiti pažnju na ovo djelo, ma iz kojeg dijela općine Kalesija dolazili.

Ovo je dobar pokazatelj svakom budućem piscu da pokuša ono najteže, da sazna, prouči i napiši historiju svog mjesta. Svoj obol tome je dao i kalesijski književnik Fahrudin Sinanović, na čije se djelo „Kuća na dva sprata plus potrkovlje“ i sam autor referirao, aludirajući na to da je on sa knjigom o Tojšićima nastavio zidati svoju kuću, uz dva prethodna objavljena naučna rada.

Inače, najviše pažnje je privuklo vječito pitanje u Tojšićima – oduzimanje statusa općine, o čemu se i danas ogorčeno raspravlja. Postavilo se i pitanje: U kojem bi se pravcu Tojšići razvijali da su ostali općina? O tome autor posebno piše, dodaje tekstove iz novina i stenogram sjednice na kojoj je to odlučeno. Također, dobar dio knjige je posvećen i učešću u Drugom svjetskom ratu. No, o svemu tome je najbolje da saznate sami, iz ove knjige, napisane jasnim i jednostavnim jezikom, koliko to naučni pristup dopušta, te da zaronite u čarobni svijet prošlosti i naučite nešto o svom zavičaju.

Nakon sjajne prezentacije, građani i autor su se družili na prigodnoj zakusci gdje su razgovarali o knjizi. A koliko su bili zainteresirani za ovo djelo, pokazao je i ogroman red onih koji su od autora htjeli dobiti potpisan primjerak knjige o Tojšićima.


(NKP.ba)