Servisne informacije za utorak 30.10.2018.

Servisne informacije za utorak 30.10.2018.

160
0
SHARE

Jutros je u Kalesiji oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 16 stepeni celzijusa. Danas će dio prijepodneva na istoku i sjeveroistoku Bosne, kao i na istoku Hercegovine preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, uz postepeni prestanak padavina i razvedravanje tokom dana. U ostatku naše zemlje sunčano. Vjetar prije podne uglavnom umjeren južni i jugozapadni, povremeno sa jakim udarima. U drugom dijelu dana vjetar u slabljenju. Dnevne temperature od 16 do 22, na jugu do 24 °C.

Tokom prijepodneva, uz nadprosječno toplo vrijeme, tegobe kod osjetljivih osoba će biti izraženije. Biometeorološke prilike djelimično će se popraviti u drugom dijelu dana. Sa dolaskom noći uticaj južine će oslabiti, biće malo svježije, što će ugodno djelovati na većinu populacije i omogućiti mirniji san.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen tri puta, evidentirano je izvršenje osam krivičnih djela i dogodilo se šest saobraćajnih nesreća, u kojima je pet osoba lakše povrijeđeno, za dvije se ljekari nisu izjasnili o stepenu povreda i bile su tri saobraćajne nesreće sa materijalnom štetom.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 38 pregleda.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Rainci Donji od raskrsnice Rainci Gornji do Ciglane – Hrastovi, Rainci Donji od stadiona Pedići i Zates.

Požari

Vatrogasne jedinice na području TK osim nekoliko tehničkih imale su i tri  intervencije na gašenju požara i to:

Općina Banovići, Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara divlje deponije smeća u naselju Omazići.

Općina Gračanica, Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u pilani „Husanović Comerc u Gračanici“.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Srebrenik, Vatrogasna jedinica općine Srebrenik interveniše na gašenju požara u pogonu za proizvodnju peleta u Srebreniku. Požar je još uvijek aktivan.

NUS

Federalni tim Civilne zaštite Tuzla „A“ vršio je izuzimanje NUS-a na području općine Banovići.

Federalni tim Civilne zaštite Tuzla „B“ nastavio je radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići III“ na području općine Banovići.

Stanje na cestama

Zbog pretežno mokrog kolovoza, kao i učestalih udara vjetra, savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu uslovima na putu. Posebnu pažnju skrećemo na mogućnost nailaska na pokidano granje, kao i odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Danas počinju radovi na sanaciji mosta na magistralnom putu M-5 Jajce-Mrkonjić Grad na ulazu u Jajce, zbog čega će se saobraćati usporeno jednom trakom.

Sanacija mosta izvodi se i na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno, gdje je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog radova se sporije saobraća i na dionicama autoputa A-1, Sarajevo zapad-Lepenica i Podlugovi-Visoko, kao i magistralnim putevima: M-6 Domanovići-Stolac, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Olovo-Kladanj.

Granični prelaz Velika Kladuša-Maljevac još uvijek je zatvoren od strane MUP-a RH, zbog čega je onemogućen promet preko prelaza.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

 

(NKP.ba)