Savjeti za roditelje: Kako pomoći djetetu da lakše prebrodi prve dane u...

Savjeti za roditelje: Kako pomoći djetetu da lakše prebrodi prve dane u školi

307
0
SHARE
  • Polazak i povratak u školu velika je promjena u životima mališana, ali i njihovih roditelja.

Autor: Dipl. psiholog Armina Čerkić, porodični sistemski terapeut

Ovo nije samo značajan dan za djecu, nego i za cijelu porodicu, jer u mnogim slučajevima dijete u prvom razredu susreće se sa osobama koje nisu njegovi roditelji, a koji će na određeni način preuzeti brigu za njih tokom narednih mjeseci.

Sasvim je očekivano da su djeca nesigurna, ali i roditelji zbog promjene koja predstavlja njihovo odvajanje. To je naročito izraženo kod prvačića koji se prvi put susreću sa svim. Nova sredina, novi drugari, učitelj. Bezbrižno djetinjstvo zamjenjuju školske obaveze.

Stoga, ovaj period može biti veoma zahtjevan za obje strane. Ono što je važno je to da se nikako ne trebaju umanjivati osjećaji straha i zabrinutosti, kako kod djece, tako i kod roditelja.

Ukoliko se osjećate krivim ili ste zabrinuti jer mališana ostavljate u školi, znajte da će to dijete vjerovatno i osjetiti. S druge strane, što budete više smireni i budete imali više povjerenja u školu i učitelje, i dijete će biti spokojnije.

  • Opraštanje bez plakanja, tokom prvog dana ili sedmice, zahtjevni su momenti.
    Kako bi dijete, ali i vi što bezbolnije podnijeli taj period evo nekoliko preporuka:

1. Zovite učitelja po imenu i predstavite se tako da i dijete vidi da se osjećate opušteno. Dijete treba vidjeti da vi imate povjerenja u osobu kojoj ga ostavljate.

2. Kada je vrijeme da se oprostite kažite mu to. Ne iskradajte se iz učionice iako vam se to možda čini kao lakši i bezbolniji izbor. Pozdravite se sa njim kako biste osnažili osjećaj uzajamnog povjerenja i ponovnog susreta nakon škole.

3. Jednom kada se pozdravite brzo izađite iz učionice. Duge scene opraštanja mogu osnažiti djetetov osjećaj nesigurnosti u novo okruženje.

4. Pokažite da ste sretni jer ide u školu. Mahnite mu, pokažite da ste zadovoljni i da se ponosite njegovim posebnim danom.

5. Osmislite ritual pozdrava. Možete svaki dan imati isti ritual za opraštanje koji je zabavan i samo vaš poseban način da mu poželite uspješan dan.

6. Ne zadržavajte se dugo u školi. Što duže ostajete to je teže i za dijete koje energiju treba usmjeriti na nove aktivnosti.

7. Polazak u školu ne završava se prvi dan. Stoga je važno da, tokom prve sedmice, dijete ohrabrite za odlazak u školu.

8. Tokom prve sedmice nastavite razgovarati o pozitivnim temama koje su vezane za školu. Ispričajte mu neki doživljaj ili događaj iz vremena kada ste vi išli u školu. Djeca uživaju da slušaju anegdote iz maminog i tatinog života. Vjerujte, vaše iskustvo će ih ohrabriti.

9. Dok traje škola važno je da u isto vrijeme ide na spavanje i da ima rutinu oko priprema za novi dan.

10. Također, ne zaboravite da pored učenja, zadaće i obaveza, djeca u školi uče vještine komuniciranja, rješavanja problema i pripadanja zajednici koja nije porodica. Te vještine su dragocjene za njegov razvoj i budući uspjeh. Stoga, ne zaboravite na druženje. Podsjetite ga da pozove drugare iz razreda na zabavu.

(Faktor/ NKP.ba)