PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 14 stepeni celzijusa. Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša ili lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 22 do 28, na jugu do 30 °C.

Promjenljive vremenske prilike pretežno će uzrokovati lošije raspoloženje, a kod hroničnih bolesnika i meteoropata povremeno će dovoditi do nešto jačih tegoba tokom dana. Opšta slika će biti lošija u Hercegovini, dijelu centralne i istočne Bosne, uglavnom zbog izraženije nestabilnosti. Pri tome je, sa dosta svježine moguće i izvjesno olakšanje, osobito u noći, uz mirniji san.

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen je tri puta, evidentirano je izvršenje tri krivična djela, dogodilo se pet saobraćajnih nesreća, u okviru kojih je jedna osoba smrtno stradala.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 65 pregleda.

Na UKC-u Tuzla rođeno je šest beba, tri djevojčice i tri dječaka.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Rainci Donji od Ciglane-Hrastovi, Puzići, Herići, Požegići, Pedići do potoka, od raskršća Međaš – Pista prema džamiji Vukovije Gornje, Bara do pijace mosta Tojšići, Novo Naselje, Miljanovci od rječice Bijeljevac do Benzinske pumpe IBM i zaseok Hamzići, Kalesija Gornja, Jusupovići i Pahunjak.

Stanje na cestama

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Obustava saobraćaja na snazi je u tunelu Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjeravaju se novoizgrađenom saobraćajnicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Zbog sanacionih radova saobraćaj je obustavljen i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, a vozila se preusmjeravaju na obilaznicu oko tunela.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na magistralnom putu Kladanj-Tuzla u mjestu Vitalj zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori).

Na magistralnom putu Doboj-Derventa (dionici Johovac-Rudanka) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj se obustavlja od 08 do 16 sati. Iza 16 sati u funkciji je jedna traka (naizmjenično propuštanje vozila).

Pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Apelujemo na vozače da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

(NKP.ba)

PODIJELI