PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 14 stepeni. Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, bez padavina. Tokom dana, nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Padavine se najprije očekuju u zapadnim i sjeverozapadnim područjima, a poslije podne i u ostalim djelovima. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog smjera. U Hercegovini prije podne jugo koje će poslije podne promijenuti smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24, na jugu do 27 stepeni.  

Sa odmicanjem dana, postepena promjena vremenskih prilika uzrokovaće nešto lošiju biometeorološku prognozu. Moguće su tegobe poput reumatskih bolova, glavobolje, nervoze. Pri tome će usljed padavina biti svježije, osjet sparine će se umanjiti, stoga se i opšta slika neće suviše pogoršati. 

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen jednom, evidentirano je izvršenje 7 krivičnih djela. Na području TK dogodilo se 10 saobraćajnih nesreća. U Gračanici je jedna osoba smrtno stradala, a ukupno je povrijeđeno 9 osoba. 

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 53 pregleda. 

Stanje na cestama

Pojačana je frekvencija saobraćaja na putevima koji vode prema jugu zemlje. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog održavanja brdske auto-trke na magistralnom putu M-19 Vlasenica-Han Pijesak danas od 12 do 15 sati doći će do obustave saobraćaja. Obustava će biti na snazi i sutra (14.07.) od 10:30 do 14 sati.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II (M-17 Zenica-Nemila), a saobraćaj je regulisan semaforima (naizmjenično-jednom trakom).

Isti režim saobraćaja aktuelan je i na dionicama M-1.8 Srebrenik-Orašje (sanacija tunela Ormanica) i u Jajcu (M-5, sanacija mosta preko rijeke Plive).

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Mostaru.

Na graničnim prelazima zadržavanja su za sada do 30 minuta. Na GP Doljani nema zastoja na izlazu iz BIH, ali je duga kolona vozila u međuprostoru (na ulazu u HR). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI