Servisne informacije za utorak 02.07.2019. godine

Servisne informacije za utorak 02.07.2019. godine

198
0
SHARE

Jutros je u Kalesiji vedro i sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je 23 stepena celzijusa. Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Postupan porast oblačnosti tokom poslijepodneva, ponegdje u centralnim i istočnim područjima može uvjetovati kišu i grmljavinu, a u večernjim satima kiša i pljuskovi su mogući i u sjevernim područjima. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura od 29 do 35, na jugu i sjeveru do 37 stepeni.

Biometeorološke prilike i dalje su relativno nepovoljne. Jutarnji sati će biti ugodniji od drugog dijela dana, kada će se pod uticajem vrućeg i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata javiti tegobe poput nervoze, glavobolje i malaksalosti, zbog čega je poželjno reducirati aktivnosti. Dodatni problem predstavljaće visoke temperature i nedostatak svježine u noćnim satima. Opšta slika biće lošija na jugu i u sjeveroistočnoj Bosni.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen 2 puta. Evidentirano je izvršenje 8 krivičnih djela. Na području Tuzlanskog kantona dogodilo se 9 saobraćajnih nesreća.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 65 pregleda.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla u protekla 24 sata rođeno je osam beba, četiri djevojčice i četiri dječaka.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Od Begove pekare, Gutići, Dolina, Rainci Gornji od raskršća za Šehiće do Begove pekare, Vukovije Donje od Jutela desna strana do Jukanovića.

Stanje na cestama

Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima.Tokom dana skrećemo pažnju na povećan broj motociklista i biciklista na saobraćajnicama.

Na snazi je obustava saobraćaja na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, gdje se izvode sanacioni radovi. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Zbog radova na izgradnji kanalizacijske mreže na magistralnom putu M-14.1 u Gradačcu, danas se saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)