PODIJELI

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je 23 stepena celzijusa. Danas u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni većinom umjerena naoblaka. Više oblačnosti se očekuje na području Krajine i sjevera Bosne. U drugoj polovini dana lokalni pljuskovi i grmljavina se prognoziraju u zapadnim, centralnim i istočnim područjima. Izgledna je i lokalna pojava grada. U noći na srijedu očekuju se nove padavine sa zapada koje će postepeno preći preko cijele zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine većinom sjevernog smjera. U Hercegovini prije podne jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35°C, na jugu zemlje i do 40°C.

Biometeorološke prilike će biti slične kao i proteklih dana, uz malo ugodnije poslijepodnevne sate kada bi porast oblačnosti i osvježenje u vidu padavina moglo olakšati tegobe uzrokovane vrućinom.

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir je narušen dva puta, evidentirano je šest krivičnih djela, dogodilo se devet saobraćajnih nesreća.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 157 pregleda.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla u protekla 24 sata rođeno je sedam beba, četiri djevojčice i tri dječaka.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Hrasno Gornje, Hrasno Donje, Brdo, Babina Luka, Rainci Donji od raskrsnice u Raincima Gornjim do Ciglane – Hrastovi, Vukovije Gornje, Subašići, Ćive, Masle II, Hadžići u Petrovicama Gornjim, Tubići, Novo Naselje, Magistralni put do Prnjavora, Huremi i Ulica Senada Požegića.

Stanje na cestama

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost u dolinama rijeka Lašve, Drine i Save, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, u dužini od 2 km vozila saobraćaju dvosmjerno.

Tokom dana u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima u intervalima od 00:30 do 01:30 sati, od 02 do 03:30 sati i od 04 do 05:30 sati, dolazi do obustave saobraćaja. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Lanište-Ključ i M-4.2 Srbljani-Cazin.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima: Hum, Bosanski Brod, Izačić, Ivanica, Osoje, Prisika i Doljani. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI