PODIJELI

Jutros je u Kalesiji oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 16 stepeni celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U jutranjim satima slaba kiša se očekuje u sjevernim i sjeverozapadnim djelovima. Tokom dana, kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju i u ostalim područjima. Intenzivnije padavine, uglavnom u sjevernim, sjeveroistočnim i ponegdje u centralnim djelovima. Na jugu Hercegovine, slabe padavine se očekuju krajem dana. Vjetar slab do umjeren istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 18 do 24, na jugu do 26 stepeni.

Biometeorološka prognoza je loša. Pogoršanje praćeno padavinama, postepeno će se sa sjevera širiti prema ostatku zemlje i kod većine hroničnih bolesnika uzrokovaće pojačane tegobe. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, promjena raspoloženja, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti. Opšta slika će biti nešto ljepša u Hercegovini.

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen jednom, evidentirano je izvršenje šest krivičnih djela, dogodilo se osam saobraćajnih nesreća.

U protekla 24 sata na području Kalesije dogodila se jedna saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila lakše tjelesne povrede.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 39 pregleda.

Na UKC-u Tuzla rođeno je sedam beba, dvije djevojčice i pet dječaka.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Zates – od magistrale, Javrići, Novo Naselje aerodrom, od Begove pekare, Gutići i Dolina, od benziske pumpe IBM do raskršća prema Šehićima, Olanovica, Carska Bašta, Katanovići i Paljevine.

Stanje na cestama

Na pojedinim dionicama u višim predjelima vidljivost je u jutarnjim satima smanjena zbog magle ili niske oblačnosti. Zbog kiše koja je padala tokom noći saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na održavanju rasvjete u tunelu Karaula na magistralnom putu Kladanj-Olovo od 09 do 17:30 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Kladanj-Tuzla u mjestu Vitalj zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori)

Zbog radova na izgradnji trake za spora vozila na planinskom prevoju Komar na magistralnom putu Donji Vakuf-Turbe vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na GP Bosanska Gradiška pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Apelujemo na vozače da voze opreznije i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

(NKP.ba)

PODIJELI