PODIJELI

Jutros je u Kalesiji oblačno vrijeme sa snijegom. Temperatura u 8 sati iznosila je minus 1 stepen. Danas u Bosni oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno oblačno. U Bosni će većinom padati snijeg, u nizinama rijeđe susnježica. Tokom dana u Bosni je izgledno i formiranje sniježnog pokrivača od 5 do 20 cm, u sjeverozapadnim i planinskim područjima i do 25 cm. Na jugu zemlje lokalno će padati slaba kiša. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera, povremeno sa jakim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 4, na jugu od 5 do 8 stepeni. 

Povećana naoblaka, padavine i zahlađenje, uzrokovaće izraženije tegobe kod reumatičara, astmatičara i osoba sa bolestima krvnih sudova. Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, razdražljivost, malaksalost, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je biti oprezniji u saobraćaju. Na jugu nešto stabilnije vrijeme, pri tome hladno i uz sjeverno strujanje koje će kvariti ugođaj. 

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen je dva puta, evidentirano je izvršenje pet krivičnih djela, dogodilo se pet saobraćajnih nesreća. Četiri osobe sankcionisane su sinoć na području TK zbog kršenja policijskog sata, koji se odnosi na zabranu kretanja svih osoba u vremenu od 18:00 do 05:00 sati. Službenici MUP-a TK ovim osobama su izdali i prekršajne naloge. 

Na UKC-u Tuzla rođene su tri bebe, jedan dječak i dvije djevojčice. 

Smeće se danas odvozi iz naselja: Magistrala Tojšići, Mujdani, Ibralići, Hidani, Babajići, Prnjavor, Kurtići, Dubnica Donja, Memići – od rječice Tavne, Osnovna škola u Memićima do benziske pumpe Halilović, Šahbazi i Muratovići.

Zarazne bolesti kod ljudi 

Na području Tuzlanskog kantona do 1900 sati 22.03.2020. godine u izolaciji je bilo 4826 osoba. 

Stanje na cestama

Nove sniježne padavine koje su tokom noći i jutra zahvatile našu zemlju otežale su saobraćanje na većini puteva, posebno na dionicama u višim predjelima. Upozoravamo i na mjestimičnu poledicu i savjetujemo oprezniju vožnju. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04. Zbog intenzivnih sniježnih padavina u Hrvatskoj, za sva vozila zatvoren je GP Izačić-Ličko Petrovo Selo.

Podsjećamo da je Srbija zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Hrvatska i Crna Gora zatvorili su granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Za tranzitni promet teretnih vozila Hrvatska je odobrila granične prelaze Bosanska Gradiška, Bosanski Šamac i Bijača, a Crna Gora GP Klobuk.

Na GP Bosanska Gradiška duge su kolone teretnih vozila u oba smjera, a na izlazu iz zemlje na graničnim prelazima Bosanski Šamac, Orašje i Klobuk.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a potpuna zabrana kretanja na snazi je od 18 do 05 sati. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, dok je u vremenu od 20 do 05 sati na snazi potpuna zabrana kretanja.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

(NKP.ba)

PODIJELI