PODIJELI

Nijaz Mujkanović iz kalesijskog naselja Kikači je 30.04.2021. (petak) ispred zgrade Općine Kalesija dovezao uginulo tele.
Povod za ovaj čin je bila odluka za poticaje za poljoprivredne proizvođače OV Kalesija kojom je ukinuta novčana pomoć za uginuće stoke.

– Ovaj postupak je privukao pažnju građana u centru Kalesije, ali i uposlenika Općine koji su u tim momentima bili na pauzi.

Fotografije su veoma brzo završile na Facebooku, te su izazvale mnoštvo reakcija. 
Mnogi su problematizirali spornu odluku usvojenu od strane većine u OV okupljene oko načelnika, dok je bilo i onih koji su željeli pomoći čovjeku kojeg je nevolja natjerala na ovakav postupak,  te su neki ponudili pomoć kako bi se nadoknadila šteta za uginuće teleta.

Iako se Nijaz odmah po objavama na Facebooku javio da nije za prikupljanje pomoći, te da je njegov postupak protest na postupak Općine, već se javilo nekoliko pojedinaca koji su odlučiti dati novac Nijazu, a nakon saznanja da on ne želi taj novac, svi su poručili da su “halalili” novac, te da Nijaz odluči šta će sa novca.

U četvrtak je Nijazu  uručeno 650,oo KM, uz obrazloženje da su to donirani novci za njega, da li za uginulo tele ili za eventualnu kaznu koja može doći od policije ili inspekcije. 

Nijaz je dan kasnije, u petak (07.05.2021) uplatio 650,oo KM na račun udruženja “Srce za djecu”, koji prikuplja sredstva djecu oboljelu od karcinoma.

“U životu sam prošao kroz mnogo čega, a proteklih godina živim od poljoprivrede. Za stoku sam vezan, i u mojoj kući nikada nisam jeo meso od stoke koju ja uzgajam. Dva dana sam liječio tele, a iako nije prvo koje je uginulo svaki put suza krene. Nekome je to možda čudno, ali je tako. Tog dana prije nego ću otići sa uginulim teletom, zvao sam Općinu kako bih upoznao sanitarnog inspektora, što sam i ranije radio. Bio je valjda na godišnjem, a u Općini nisam mogao dobiti prave informacije putem telefona. U svoje auto sam ubacio uginulo tele na najlonu i odvezao ga do Veterinarske stanice, i tada sam saznao da je Općina ukinula stavku za uginuće stoke. Izrevoltiran tim saznanjem sam otišao do Općine, i na nekoliko vrata pokucao, ali nisam dobio pravi odgovor. Na izlazu iz zgrade Općine sretnem sekretra Općine, na kojeg su me i usmjeravali, i on mi tada kaže da ove godine neće biti naknade za uginuće stoke. Kasnije je pred policijom govorio da nije tako rekao, ali me nije iznenadio sa tim.
Nakon njegovih riječi sam otišao do auta i donio tele ispred zgrade Općine. Veliki broj uposlenika i građana je prišao da pita o čemu se radi…
Nakon dolaska policije neki od uposlenika, bližih saradnika načelnika, me zvao u zgradu kao da se nešto dogovorim, ali nisam to želio. Kada sam odvezao tele, otišao sam u policijsku stanicu da dadnem izjavu. Rekli su mi da, eto, napišem da sam se pokajao. Odmah sam rekao da se nisam pokajao za svoj postupak.
Ne znam zašto je neko rekao da me neko navratio na ovaj čin, jer ko me poznaje zna da to nije moguće. Ovo je bio protest, i nisam se pokajao.” – govori Nijaz Mujkanović.

“Nisam želio novčanu donaciju, ali zahvaljujem se ljudima koji su ponudili pomoć. Oni koji su odmah dali novac i rekli da ja raspolažem sa njim, zaista se posebno zahvaljujem. Ja nisam želio zadržati novac, nego sam isti odlučio uplatiti za djecu oboljelu od karcinoma. Vidio sam neke reklamne panoe i bilborde sa brojem telefona i žiro računom za njih, i to mi je prvo naumpalo. Na kraju će novac doći onima kojima ne potreban” – zaključio je Nijaz Mujkanović.

Nijaz kaže da ne zna hoće li dobiti kaznu, od policije ili inspekcije, a ako dođe kazna ma kućnu adresu da će platiti kaznu, ali se nada da će nakon njegovog postupka biti lakše poljoprivrednicima, kojima treba pokazati solidarnost i da nisu sami.

(NKP.ba)

PODIJELI