Tamna čokolada čuva krvne žile i štiti od ateroskleroze

Tamna čokolada čuva krvne žile i štiti od ateroskleroze

312
0
SHARE

Jedenje tamne čokolade povećava flekisibilnost krvnih žila, zato što ova poslastica obiluje flavonolom koji opušta stijenke arterija i tako olakšava protok krvi.

cokolada

Tamna čokolada sprječava nakupljanje plaka na stijenkama arterija koji nastaje zbog holesterola i staničnog otpada, izvijestili su naučnici s nizozemskog Univerziteta Wageningen i Instituta za hranu i prehranu. Jedenje ove poslastice u umjerenim količinama čuva fleksibilnost krvnih žila i smanjuje rizik od ateroskleroze, otvrdnuća krvnih žila zbog nakupljanog plaka, prenosi 24sata.hr.

Flavonol iz čokolade snižava krvni tlak i opušta stijenke arterija olakšavajući tako protok krvi, piše University Herald. Međutim, veća razina flavonola nema bolji učinak, ali poboljšava okus, a samim time i želju za ovom zdravom poslasticom, potvrdilo je istraživanje.

– Rezultati istraživanja potvrđuju da u čokoladi možemo uživati bez imalo krivnje, ali i daju nadu za bolju prevenciju i liječenje bolesti krvnih žila – istaknuo je dr. Gerald Weissmann, glavni urednik časopisa “Udruženje američkih društava za eksperimentalnu biologiju”.

(NKP.ba)