PODIJELI

Povedeni motivom da je rodbina jedna od najvećih svetinja i najbitnijih društvenih faktora, prije nekoliko u Kalesiji je pokrenuto familijarno okupljanje, na kojem učestvuje širi krug loza rodbinski povezanih, među kojima su Vildići, Turkići, Bećići, Ćivići i dr. Kako je istaknuto cilj okupljanje jeste očuvanje i slanje pozitivnih poruka o rodbinskim vezama, u vremenu kada one svugdje oko nas zaboravljaju, pucaju i trgaju se.

Ovogodišnje okupljanje je započeto klanjanjem podne namaza u Atik džamiji u Hemlijašima i učenjem Jasina pred dušu umrlih iz rodbine. Nakon toga je slijedio prikladan program u BKC Alija Izetbegović u Kalesiji. Prilikom programa prikazane su stare fotografije, prikupljene za izradu fotoalbuma, čije je štampanje planirano u narednom periodu zajedno sa familijarnim stablom.

Kao novitet od ove godine pokrenuto je dodijeljivanje povelje najzasluženijima za doprinos u odgoju i očuvanju rodbinskih vrijednosti.

Jedan od inicijatora i organizatora familijarnog okupljanja dr. Samir Vildić je prilikom ovogodišnjeg programa govorio između ostaloga i o načinu za učvršćivanj rodbinskih veza. Dobročinstvo i materijalno pomaganje interesiranje za rodbinu i stanje svojih rođjaka, prelazak preko ispada i grešaka – odnosno praštanje, sprječavanje ili uklanjanje nevolja koje ih pritišću, dova, osmijeh, posjećivanje u raznim prilikama i nazivanje selama samo su neki od načina uspostavljanja jakih rodbinskih odnosa.

Rodbina je jedna od najbitnijih institucija društva. Kao takva mora da se njeguje i čuva. Ako nam neprijatelj uspije razoriti rodbinu i rodbinsku solidarnost, mi smo tads izloženi rastakanju našeg kompaktnog društva baziranog na čvrstim rodbinskim vezama. Ovo je ujedno bila i poruka ovogodišnjeg familijarnog okupljanja.

(NKP.ba)

PODIJELI