Trinaestu platu u BiH radnici dobijaju samo u rijetkim firmama

Trinaestu platu u BiH radnici dobijaju samo u rijetkim firmama

258
0
SHARE

Dok u evropskim zemljama trinaesta plata ne izostaje ni u vrijeme inflacije, u našoj zemlji tek rijetki poslodavci se odluče na takav način nagraditi radnike. Ono sto je u prošlom sistemu bila skoro redovna pojava, u ovom je prava rijetkost. Trinaestu platu dobili su tek rijetki radnici, uglavnom zaposleni u stranim kompanijama čija je to globalna poslovna politika.

Nakon dvanaeste ponovo prva plata. Trinaesta je najčešće misaona imenica za radnike u našoj zemlji.

Tek rijetki poslodavci, dodatnim prosječnim primanjem, obraduju radnike na kraju godine. Jedan od pozitivnih primjera je porodična firma iz Banjaluke u kojoj je vlasnik posao naslijedio od oca kao i običaj da na kraju godine redovno nagradi radnike trinaestom platom. Takvu vrstu naknade redovno isplaćuju.

“Mi vodimo računa o standardu naših ljudi ne smao kroz ovu podršku i nagrađivanje nego i u toku godine svi radnici koji se istaknu svojim rezultatima na kraju mjeseca bivaju na određeni način nagrađeni”, kaže Milenko Vuković, savjetnik ravnatelja za investicije u tvrtki za prodaju i distribuciju proizvoda od metala. 

“Vjerujte da znači i možda smo jedna od rijetkih firmi, možda među prvih pet koje su to uradile”, navodi uposlenik Saša Karanović.

Najveći broj poslodavaca u skladu sa ostvarenom dobiti mogli bi isplaćivati trinaestu platu ali to ne rade, napominju u Savezu sindikata. Taj novac ipak zadrže u svojim kasama.

“To je neopravdano tako imajući u vidu da su poslodavci ostvarili u prošloj godini dobit od 2 milijarde i 400 miliona KM. Tamo gdje mi imamo sindikate na prste jedne ruke možemo nabrojati firme koje su isplaćivale u prethodnim godinama 13. platu”, napominje potpredsjednik Saveza sindikata RS Danko Ružičić.

Trinaesta plata je stimulacija, poručuju, i djeluje pozitivno na radnike koji će onda biti i produktivniji. S druge strane poslodavci napominju da se poslovanje nalazi pred stalnim izazovima kao što je potreba povećavanja postojećih plata. Drže se činjenice da takva vrsta nagrade nije obavezujuća.

“Ne postoji zakonska obaveza da poslodavci isplaćuju 13. platu. U svakom slučaju oni poslodavci koji to čine, podržavamo takve aktivnosti i pozivamo sve poslodavce koji su u mogućnosti, a to je vezano svakako za poslovni rezultat, da učine takav napor”, izjavio je ravnatelj Unije poslodavaca RS Saša Aćić.

Najčešći razlog zbog kojeg se ne isplaćuju dodatne nagrade zaposlenima, kažu u poslovnoj zajednici, su loša finansijska situacija u preduzećima i činjenica da je to za poslodavce ozbiljan trošak. Tako se, umjesto cijele plate, mnogo češće radnici nagrade sa bonusom u iznosu od 20-30% od prosječnog primanja.

(BHRT/ NKP.ba)