Učestvujte i vi u opremanju spomen-sobe posvećene kalesijskim herojima

Učestvujte i vi u opremanju spomen-sobe posvećene kalesijskim herojima

404
0
SHARE

Nakon javnog poziva, koji je uputila Općina Kalesija, za prikupljanje arhivske građe iz perioda agresije 1992. – 1995, aktivnosti na uređenju i opremanja spomen-sobe posvećene kalesijskim borcima privode se kraju.

kalesijskiborci1

Da bi spomen-soba bila što opremljenija i što bolja, kakvu i zaslužuju kalesijski broci, još jednom pozivamo sve građane da nam ustupe ratne fotografije, ratne dnevnike, zvanične i lične, sve vrste dokumenata: odluke, naredbe, rješenja, ratne karte, naoružanje ručne izrade koje je korišteno na početku agresije, oštećeno naoružanje, lično ili zarobljeno hladno oružje, municija svih kalibara i dijelovi granata koje su padale po Kalesiji, zarobljeni dijelovi opreme agresorskih vojnika (šljemovi, uniforme, panciri, okviri za municiju), amblemi kalesijskih ratnih jedinica, uniforme kalesijskih ratnih jedinica, novinski članci iz ratnog perioda, predmeti koji su se koristili u toku agresije, poput mašinice ručne izrade za motanje cigara i bilo koji drugi predmet ili dokument koji će čuvati uspomenu na herojske dane otpora.

Sva zaprimljena građa bit će popisana i evidentirana, uz navođenje davaoca određenog eksponata. Vlasnici ratnih fotografija i ratnih dokumenata, ako žele zadržati originale, iste nam mogu ustupiti da bismo izvršili njihovo skeniranje i snimanje u digitalnoj formi.

Svi eksponati se mogu dostaljati svaki radni dan u prostorije JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.

  • Ukoliko je građanima problem prevoz i dostava tražene građe, možete pozvati na kontakt telefon broj: 035-631-881, kako bismo organizirali preuzimanje građe.

 

(NKP.ba)