PODIJELI

Večeras strata grupna faza Lige prvaka. Za Bosance će najzanimljiviji duel biti onaj iz grupe G između Barcelone i Ferencvaroša. Na Nou campu na „pogrešnim“ stranama će se naći tri Bosanca: Miralem Pjanić, u dresu Barse, te Eldar Ćivić i Adnan Kovačević, u dresu mađarskog prvaka.

U Kalesiji će s velikom, posebnom, pažnjom pratiti ovaj duel jer jedan protiv drugog nastupaju dva Kalesijca: Mire Pjanić i Eldar Ćivić. S ponosom se u Kalesiji ističe kako imaju dvojicu predstavnika u Ligi prvaka. Vole kazati i da su najfudbalskija općina u BiH.

Osim Pjanića, koji je nosio i kapitensku traku reprezentacije BiH, i reprezentativca Eldara Ćivića, koji je bio kapiten U-21 reprezentacije BiH, Kalesijci će vam odmah spomenuti da je iz Kalesije i Merso Ahmetović, kapiten Sarajeva i jedna od najboljih strijelaca Premijer lige BiH, koji je također nastupao sa BiH. Spomenut će i odličnog Muharema Ćivića, igrača Veleža. Eldar Ćivić je svojevremeno izjavio da mu je uzor brat Muharem.

Za mlađe bh. selekcije, od U-21 do U-17, nastupali su i Kalesijci: Amer Dautbašić, Senad Husić, Semir Musić, Almir Šmigalović, Mirza Mustafić i Miralem Ramić.

Ako za Kalesiju vole reći da je najfudbalskija općina, za Pjaniće će reći da je najfudbalskija familija. Iz ove familije nekoliko desetina njih su igrali veliki fudbal.

Počelo je od Halida Pjanića, koji je 70-tih godina prošlog vijeka nastupao za kalesijsko „Jedinstvo“, zajedno sa Hasanom Uščuplićem, Draganom Cigom, Miletom Bucom, Suljom Sinanovićem, Munibom Borčakom, Hazimom i Enverom Mustafićem, Muhamedom Avdićem, Ahmom Avdićem…

Kasnije će u „Jedinstvu“ igrati i Fahrudin Pjanić, otac Miralema Pjanića, pa rođaci Ismet Pjanić – Šumar, Nedžad Pjanić, Besim Pjanić, Anel Pjanić…  Veliki fudbal igrali su i Hariz Pjanić, Galib Pjanić, Aid Pjanić, Refik Pjanić, Rijad Pjanić… Praktično skoro svi muški iz familije Pjanić su igrali fudbal. Čak je i imam u Raincima Gornjim Miralem-efendija Pjanić bio aktivan fudbaler.


(Sportske/ NKP.ba)

PODIJELI