VIDEO/ Pogledajte kompletnu 13. sjednicu Općinskog vijeća Kalesija: Većina i dalje ne...

VIDEO/ Pogledajte kompletnu 13. sjednicu Općinskog vijeća Kalesija: Većina i dalje ne dozvoljava raspravu o povećanim paušalima i dnevnicama, osnovana nova Javna ustanova…

619
0
SHARE

31.05.2022. je održana 13. redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija.

  • Kompletnu 13. redovnu sjednicu OV Kalesija pogledajte na linku – OVDJE.

Osmi put je odbijen prijedlog Kluba vijećnika Narod i Pravda (NiP) da se na dnevni red uvrsti tačka o ukidanju sporne odluke o duplom povećanju vijećničkih paušala i dnevnica.

S druge strane većina okupljena oko načelnika je usvojila odluku o formiranju nove Javne ustanove, “Sportsko-kulturni-privredni centar” (vezano za Gradsku dvoranu).
Uprkos nizu konstruktivnih i argumentovanih diskusija opozicije, ponajviše u smjeru da postojeća ustanova BKC može servisirati Gradsku dvoranu, da u Statutu ima sve potrebne šifre djelatnosti, te da bi osnivanje nove Javne ustanove godišnje koštalo dodatnih oko 100 hiljada KM, vijećnici većine nisu učestvovali u diskusijama nego samo glasali ZA odluku.
Opozicija je zaključila i poručila da se vjerovatno radi o novim radnim mjestima za vijećnike i njima bližnje.

Usvojen je Plan kapitalnih ulaganja za JZU Dom zdravlja Kalesija, koji je dobio jednoglasnu podršku vijećnika.

Usvojena je odluka o bratimljenju Općine Kalesija i turske općine TALAS u provinciji Kayseri.
U vezi sa tim je usvojena i odluka kojom se daje “zeleno svijetlo” za kupovinu zemljišta za park, koji bi trebali kasnije urediti upravo iz općine Talas.

Bilo je niz vijećničkih inicijativa i pitanja, koja se mogu pogledati na početku sjednice prije usvajanja dnevnog reda.

Ono što je interesantno, a postalo je skoro pravilo, poslije svake sjednice Općinskog vijeća Kalesija se oglase samo iz stranke Narod i Pravda (NIP), dok ostale stranke šute skoro od izbora, te osim pojedinačnih i povremenih istupa pojedinih vijećnika – javnost ostaje uskraćena za većinu informacija.

  • Kompletnu 13. redovnu sjednicu OV Kalesija pogledajte na linku – OVDJE.

(NKP.ba)