PODIJELI

Vrijeme u Kalesiji je odavno stalo.
Nova vlast koju su građani Kalesije izabrali 2016.godine je pokušala uraditi nešto po tom pitanju.
Ne, nisu u pitanju projekti i investicije u Kalesiju, jer su se najviše pozabavili rješavanjem stranačnih i ličnih interesa.
Odlučili su, tačnije “prvi među jednakima”, postaviti veliki sat ispred zgrade Općine.

“Gradski sat” je svečano otvoren za Dan općine Kalesija, 23.maja 2017.godine.
Nakaradno i hitro postavljen sat je veoma brzo pokazao sve svoje nedostatke. Može se reći – nedostatke aktuelne vlasti.

Sat je prečesto pokazivao pogrešno vrijeme, pa tako nije služio svojoj osnovnoj namjeni.

O toj temi smo više puta pisali na NKP.ba.

Na zadnjoj sjednici OV Kalesija (aprilska sjednica) vijećnik Mujo Mujkić je za vijećničkom govornicom tražio dozvolu da o svom trošku popravi Gradski sat, kako bi služio svojoj namjeni, kao i djelimično opravdao potrošeno budžetski novac.
Na pauzi sjednice, vijećnici su kroz smijeh konstatovali da u Kalesiji nije netačan samo Gradski sat, nego i sat u sali za održavanje sjednica Općinskog vijeća.
Kako rekoše, i tu se vidi koliko kasnimo za ostatkom svijeta.

Iako Mujkić nije dobio odobrenje iz Općine, proteklih dana je Gradski sat, vjerovatno uz odobrenje iz Općine (privremeno) uklonjen, kako bi se postavili novi temelji za sat, te pripremljena nova instalacija.

Treba podsjetiti da se na sjednici OV postavljalo i pitanje da li ta “građevina” ima potrebne dozvole, ali odgovora od načelnika i nadležnih službi nije bilo.

Dakle, proteklih dana sat je, nakon samo dvije godine “rada”, bio na sanaciji, a urađeno je i novo postolje, ovoga puta, nadamo se, kvalitetnije.

U nedostatku projekata koji bi se prezentirali za Dan Općine Kalesija, 23.maja, u Kalesiji je noć pred ovaj datum od velikog značaja za Kalesiju i BiH (prvi oslobođeni grad u BiH od agresora, 23.maja!) ponovo montiran sat – kruna dvoipogodišnjeg mandata kalesijske vlasti.

Slika i prilika kalesijske vlasti, za koju svakako ne možemo reći da je mnogo lošija od prethodne vlasti.
Prethodna vlast je, ruku na srce, građanima Kalesije barem mjesec dana prije ovog datuma ponudila kakav-takav program za Dan Općine Kalesija.
Ovoga puta, osim plaho (samo)promocije, i pomalo patetičnog pozivanja načelnika da građani Kalesije na svoje kuće i stanove okače zastave BiH na ovaj datum, nismo dobili apsolutno ništa.

U prilog koliko je to patetično i činjenica da načelnik, predsjedavajući OV, kao i zamjenik predsjedavajućeg OV, stanuju van granica Općine Kalesija, a CIPS-ova lična karta i “potencijal” mjesta rođenja im služi isključivo za političke interese, preko kojih su i došli na pozicije na kojima jesu.

Sretan nam Dan Općine Kalesija.
Svim Kalesijcima, ma gdje bili.

(NKP.ba)

PODIJELI