Za točenje alkohola maloljetnicima kazna i do 10.000 KM, prijaviti ugostitelje mogu...

Za točenje alkohola maloljetnicima kazna i do 10.000 KM, prijaviti ugostitelje mogu i građani

945
0
SHARE

Prema Zakonu o unutrašnjoj trgovini, zabranjena je prodaja alkoholnih pića i duhanskih prerađevina osobama mlađim od 18 godina. Vlasnici su dužni u svim prodajnim objektima staviti obavijest o tome te ukoliko sumnjaju da se radi o maloljetnoj osobi, izvršiti identifikaciju.

Ukoliko se trgovci ne pridržavaju ovog Zakona, biće sankcionisani novčanom kaznom.  „Sankcije se kreću za pravna lica od 2.000 do 10.000 KM, za odgovorna lica u pravnim licima od 300 do 1.500 KM, a za trgovce od 400 do 1.500 KM“, ističe Edina Bektić, kantonalna tržišno-turitička inspektorica.

Inspektori Kantonalne inspekcije redovno vrše kontrolu prodaje alkohola i cigareta. Međutim, problem im predstavlja identifikacija maloljetnih osoba, obzirom da nemaju nikakve identifikacione dokumente. Tako da, kako kaže inspektorica Bektić, taj proces dokazivanja je na njima.  Kako kažu u Upravi, i sami građani često prijavljuju kršenje ovog zakona. Prijave se najčešće odnose na ugostiteljske objekte.

Iako je teško odgajati dijete u današnjem vremenu, ipak postoje zakoni koji bi to roditeljima trebali olakšati. Međutim, bez obzira na sankcije, uvijek ima onih koji ih ne poštuju. Tako i prodaja cigareta i alkoholnih pića maloljetnim osobama uveliko otežava brigu i samim roditeljima. Obzirom da identifikacija ovih osoba inspektorima predstavlja problem, budući da maloljetnik nema ličnu kartu, vlasti bi trebale poduzeti nešto i po tom pitanju. Obzirom da se bliže praznici, inspektori će, ističu iz Uprave, vršiti intenzivniju kontrolu ugostiteljskih objekata.

I sami građani mogu učestvovati u kažnjavanju trgovaca ili ugostitelja koji krše ovo pravilo. Prijave se mogu izvršiti putem telefona +387 (0) 35 211 909 ili na e-mail besim.durakovic@kuiptk.ba

NKP/RTV Slon