Za povijest bh. košarke : U Kalesiji zvanično starta prva amaterska košarkaška...

Za povijest bh. košarke : U Kalesiji zvanično starta prva amaterska košarkaška liga „AKOL“

467
1
SHARE

U nedjelju (11.11.2012.), prvi put u povijesti  Bosne i Hercegovine, u Kalesiji  starta amaterska  košarkaška liga, „AKOL“.
Ideja za AKOL  ligu je nastala zahvaljujući trojici košarkaških entuzijasta iz Kalesije; Jasmin Tupković, Admir Delić i Admir Karić, a prvobitno je zamišljena kao općinska liga koja bi okupila sve ljubitelje košarke u općini Kalesija, sa ciljem da se u skorijoj budućnosti oformi seniorska ekipa KK Bosna  Kalesija.
Nakon što se u prvoj polovini ove godine odigrala eksperimentalna sezona, koja je okupila 8 ekipa iz općine Kalesija,  ljubitelji košarke van ove Općine su pokazali interes i želju za učešće u istoj.
Proteklih mjesec dana se intenzivno radilo na pripremi prve zvanične sezone AKOL-a, koja će okupiti 10 ekipa iz 3 Općine Tuzlanskog kantona.
Pored šest ekipa iz općine Kalesija (Juniori KK Bosna Kalesija, NEON Kalesija, CEZAM Farmavita, Miljanovci, Memići i Vukovije), tu su dvije ekipe iz Tuzle (Tušanj i AKK Novo Naselje), ekipa Živinica, kao i košarkaška reprezentacija novinara TK.

Što se tiče finansiranja lige, najveći dio snose sami učesnici, odnosno košarkaši  pomenutih ekipa.
Zasluge za organizaciju pripadaju i Sportskom savezu općine Kalesija, na čelu sa Muhamedom Avdićem,  kao i direktoru  MSŠ Kalesija, Mersadu Hasanoviću,  koji je obezbjedio školsku salu za nedjeljni termin.

Pored mladih talentovanih košarkaša, posebnu draž ligi će dati bivši profesionalni igrači.
Iako je riječ o amaterskoj košarci, sve utakmice će suditi profesionalne sudije, članovi Sudijske organizacije RKS Tuzla.
Za razliku od profesionalnih utakmica, utakmice AKOL lige će trajati 30 minuta (2x15min), a sve utakmice će se igrati u nedjeljnom terminu u Sali MSŠ Kalesija, od 12 do 17h, narednih devet nedjelja.
Za dva i pol mjeseca, deseta sedmica, će se odigrati i „play off“, kada će četiri prvoplasirane ekipe odlučivati o pobjedniku prve sezone AKOL lige.
Raspored svih utakmica možete pratiti na web portalu  nize-lige.info,  na kojem možete pogledati sastave ekipa, a tokom sezone ovaj portal će pored rezultata pratiti i statistiku AKOL lige.

Svečano otvaranje prve sezone AKOL-a je zakazano za nedjelju (11.11.) u 12 sati, a u prvoj utakmici će se sastati „NEON Kalesija“ i „Miljanovci“.


1 COMMENT

LEAVE A REPLY