Za povratnike nema više liječenja u zdravstvenim ustanovama u TK

Za povratnike nema više liječenja u zdravstvenim ustanovama u TK

243
0
SHARE

gradinaPovratnici u Zvornik, Bratunac, Srebrenicu i Vlasenicu uskoro bi se opet mogli prijaviti kao prograne osobe na teritoriji Tuzlanskog kantona. Razlog za takvo nešto je pravo na liječenje. Naime, prošle godine povratnicima u ove općine bilo je omogućeno liječenje u zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona, ali je ono početkom oktobra ove godine prekinuto zbog nedostatka novca.

Na ove probleme, na sjendici Skupštine TK upozorio je i poslanik Narodne stranke Radom za boljitak koji je ujedno i uposlenik u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla Samir Kamenjaković.

„Naši povratnici koji su već naručeni na pretrage i koji su naručeni dolaze u bolnicu i vraćaju se jer nemaju pravo na liječenje“, kazao je Samir Kamenjaković – poslanik Narodne stranke Radom za boljitak u Skupštini TK.

Kamenjaković je u obliku inicijative zatražio od Vlade TK, Ministarstva zdravstva i Ministarstva povratka za se usaglase i obezbjede sredstva kako bi se iznašlo bar privremeno riješenje.

„Kada je u pitanju bolničko liječenje povratnika to plaća „Fond solidarnosti“, međutim ta sredstva su nedovoljna za liječenje ove populacije“, istakla je za RTV Slon Nermina Hadžigrahić – ministrica zdravstva u Vladi TK.

Ministrica Hadžigrahić tvrdi da će se liječenje povratnicima omogućiti do kraja ove godine, ističući da je od oktobra do danas za te namjene utrošeno oko 400 hiljada KM.

„To je tačna informacija i ta sredstva će ići na teret UKC-a Tuzla“, rekla ministrica Hadžigrahić.

No, Samir Kamenjaković tvrdi da naredne godine u „Fondu solidarnosti“, nema novca za liječenje povratnika u TK, što ministrica Hadžigrahić negira ističući da novca ima, ali nedovoljno.

Riječ je o sredstvima od oko dva miliona KM, koja su prema mišljenju poslanika koji su diskutovali nedovoljna te je zatraženo da se reaguje kako ova populacija ne bi preživljavala novo iseljenje iz svojih domova.

(NKP.ba)