Za vikend kiša, do kraja decembra bez velikog snijega

Za vikend kiša, do kraja decembra bez velikog snijega

314
0
SHARE

Za razliku od prve polovine decembra, kada su veći dio zemlje zahvatile jake snježne padavine praćene vrlo niskim temperaturama, prema prognozi klimatologa Željka Majstorovića, do kraja mjeseca temperatura će biti ispod prosjeka, ali s vrlo malo padavina.

Kiša za vikend

– U našoj zemlji narednih dana očekuje se oblačno vrijeme s kišom, s temperaturama iznad nule. Već od vikenda padavine će biti siromašnije. Ipak, Božić i Novu godinu dočekat ćemo s pahuljicama – tvrdi Majstorović, koji je još dodao da se neće ponoviti prošlogodišnja zima s nezabilježenim snježnim padavinama i niskim temperaturama i do minus 20 stepeni.

Zima koja je pred nama bit će s iznadprosječnim temperaturama. Prognoze za predstojeću zimu temelje se i na svjetskim prognostičkim kartama, gdje se ističe da BiH ne očekuju skandinavske hladnoće i ledeno doba.

Tipična zima

– Ove godine čeka nas manje padavina, dok će temperature biti u granicama ili iznad prosjeka. S obzirom na to da će biti manje padavina, ne možemo očekivati ni prošlogodišnji snijeg, koji nas je sve iznenadio. Ovo će biti tipična bh. zima, vrijeme će biti promjenljivo i oscilirajuće, ali sa siromašnim padavinama i malim minusima – kaže Majstorović.

 
(NKP kalesijski.com, Dnevni Avaz)