PODIJELI

ZUG Kalesija donacijaa
Dijaspora u Bosnu i Hercegovinu šalje gotovo dvije milijarde američkih dolara godišnje, što čini oko 20 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda u BiH.
Samo švicarski kanton Zug broji više od 1.000 Kalesijaca, a ovaj broj se svake godine povećava za četiri do pet prinova. 70-tih godina prošloga vijeka Kalesijci su u potrazi za poslom odlazili u Švicarsku, a godine napornog grada učinile su ih ravnopravnim građanima ovoga Kantona. Nakon ratnih zbivanja Kalesijci nisu željeli izgubiti odnos sa domovinom svojih očeva, pa su godinama organizovane razne kulturne manifestacije, kako bi najmlađi upoznali, a oni stariji se podsjetili tradicije svoga naroda.

Đedović i Cantieni sa predstavnicima MIZ Kalesija
Đedović i Cantieni sa predstavnicima MIZ Kalesija

Početkom maja 2013. godine oformljen je Klub “Zug – Kalesija”, koji će biti veza između ova dva prijateljska grada i vodiće buduće projekte kojima će se pomagati građanima Kalesije u BiH i dijaspori. Članovi ovoga kluba mogu biti građani općine Kalesija i Zuga, ali i drugi građani BiH.

Kalesijci sa adresom stanovanja u Zugu su proteklih godina u više navrata pomagali Kalesiji, a prvi veći, ali ne i zadnji, projekat novoformiranog Kluba jeste opremanje mektebskih učionica na području općine Kalesija.
Nakon zahtjeva od strane kalesijskog Medžlisa, predsjednik Kluba “Zug  – Kalesija”, Huso Đedović, je u razgovoru sa predstavnicima grada Zuga obezbjedio školski namještaj, za koji je obezbjeđen i prijevoz do Kalesije.
Veliku pomoć u realizaciji ovog projekta pružio je Arthur Cantieni, koji je ovom prilikom biciklom prešao 1.250km kako bi lično uručio ovu donaciju.
U realizaciju projekta bili su uključeni i predsjednik grada Zuga Dolfi Muller, gospodin Franco Keller, gospođa Froni Straub, kao i ostali uposlenici.

ZUG Kalesija donacija 9

Huso Đedović i Arthur Cantieni su u petak (4. septembra 2013.) srdačno dočekani u prostorijama MIZ Kalesija, gdje su a predsjednikom Medžlisa Muharem ef. Mešnovićem, glavnim imamom Enver ef. Alićem, i sekretarom Ibrahim ef. Aljićem, razgovarali o aktualnom stanju na području općine Kalesija, izgradnji Mektebskog centra, kao i o realizaciji budućih projekata  Kluba “Zug  – Kalesija”.
Đedović i Cantieni su imali samo riječi hvale za organizaciju kalesijskog Medžlisa, uz konstataciju da je realizacija ovoga projekta “pun pogodak”.

Nakon što je kamion prošao carinsku kontrolu, u večernjim satima donacija je stigla i do Kalesije. Školski namještaj je privremeno skladišten u Miljanovcima, odakle će biti raspoređen u nekoliko mektebskih učionica u džematima na području kalesijskog Medžlisa.

Arthur Cantieni svoj put na biciklu nastavlja prema Albaniji i Kosovu.

A.Karić
(NKP.BA)

PODIJELI