Govor Kemala Ademovića na Petoj godišnjoj Konferenciji Lige parlamentaraca: “Ja dolazim iz...

Govor Kemala Ademovića na Petoj godišnjoj Konferenciji Lige parlamentaraca: “Ja dolazim iz BiH, iz naroda koji je preživio genocid. Potpuno mi je jasno…” (VIDEO)

267
0
SHARE

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koju predvode predsjedavajući Doma naroda PSBiH i predsjedavajući Grupe prijateljstva PSBiH za Afriku i zemlje Bliskog istoka Kemal Ademović, te zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić učestvuju na Petoj godišnjoj konferenciji Lige parlamentaraca za Al – Quds (Jeruzalm), koja se održava od 26. do 28. aprila u Istanbulu.

Kemal Ademović je u ime Bosne i Hercegovine se obratio na Petoj godišnjoj Konferenciji Lige parlamentaraca za Al-Quds, koja se od 26. do 28. aprila održava u Istanbulu.

  • — Cijeli govor s Konferencije možete pogledati u videu u prilogu na
    linku OVDJE.

  • “Održavanje skupa je u neizmjerno važnom momentu za čovječanstvo, jer u trenucima dok razgovaramo palestinski narod se nalazi pod brutalnom prijetnjom biološkog nestanka.
    Kakav smo to svijet postali? Dok šaljemo satelite u svemir, dok presađujemo organe i produžavamo živote smrtno oboljelih, dok stvaramo vještačku inteligenciju i pravimo pametne telefone da u svakom trenutku možemo vidjet cijeli svijet pred sobom – ne možemo zaštititi djecu da ih ne ubijaju! Za šta nam služe pametni telefoni – da gledamo raskomadane leševe i gladnu i uplakanu palestinsku djecu! I svu drugu djecu koju ubijaju širom svijeta, ma koje nacije i vjere bili! – istakao je Ademović u uvodu obraćanja.

“Prije nekoliko mjeseci u Sarajevu, na velikoj NATO konferenciji sa preko 130 prisutnih zvanica, rekao sam da smo kao civilizacija iznijeli mnoge velike i teške revolucije, ali da smo pali na jednom testu – nismo uspjeli zaštititi civile u ratovima! A sve revolucije i sva naučna i tehnološka dostignuća izgledaju tako sitno i bezvrijedno pred mrtvim tijelom jednog nedužnog djeteta!
Ja dolazim iz Bosne i Hercegovine, iz naroda koji je preživio genocid. Potpuno mi je jasno sve ono što se danas dešava u Palestini i strah me da će palestinski narod doživjeti isto ono što je doživio moj Bošnjački narod. Ili je već doživio, samo je ostalo da neki Međunarodni sud to i potvrdi – da je izvršen genocid nad palestinskim narodom!” – poručio je Kemal Ademović.

Ademović je pozvao sve članice Ujedinjenih nacija (UN) da poduzmu sve mjere u skladu sa međunarodnim pravom i zaustave stradanje palestinskog naroda.
Izrazio je nadu da će Generalna skupština Ujedinjenih nacija uskoro usvojiti i Rezoluciju o Srebrenici i poslati poruku da će počinitelji genocida, ma gdje i ma ko oni bili, ostati vječno upisani na tamnoj strani historije i da će taj teret biti stavljen i na pleća njihovih potomaka, koji nisu u biti krivi za zločine koje su njihovi očevi i djedovi počinili.

“Nadam se da će nove generacije političara uskoro smoći snage da pristupe velikom zadatku suočavanja s prošlošću kako bismo zajedno radili na poboljšanju odnosa među našim narodima na bazi istine i pravde.”- poručio je na kraju Kemal Ademović.

  • — Cijeli govor s Konferencije možete pogledati u videu u prilogu na linku OVDJE.

 

 

(VaseVijesti / NKP.ba)