PODIJELI

VEZANA VIJEST
‘Zlatna ribica’ i bezpogovorno dizanje ruku u Kalesiji: Kako opet zatražiti glas od naroda? (I dio)

II DIO

Kako je vrijeme prolazilo i kako su naredbe za dizanje ruku postajale sve nelogičnije, kod nekih vijećnika je proradila savjest. Prva velika nelogičnost se desila kada je trebalo legalizovati bespravno dograđen objekat na općinskoj zemlji, koji je preko noći postao sjedište firme od načelnikovog savjetnika.
Neki od vijećnika su tada napustili većinu ali uz obavezu šutnje o stvarima koje su počinjene uz njihovu pomoć. Takvi su ubrzo zamjenjeni drugim vijećnicima, onima koji su bili svjesni koliko vrijede njihove podignute ruke. I njihove su želje, naravno ispunjene te je većina nastavila po već uhodanom planu.

Imajući ih u šaci, načelnik je nastavio sa sprovodjenjem obećanja datog kandidatima na izbornoj listi te je ubrzo Dom zdravlja, Komunalno preduzeće, Vatrogasno, BKC pa i sama zgrada općine dobila veliki broj novih uposlenika.
Za svako radno mjesto se unaprijed znalo kome pripada te su se na taj način drugi građani obeshrabrivali čak i da konkurišu za te pozicije.

Ali, da bi ih se u cjelosti spriječilo, konkursi za radna mjesta su, po uzoru na prethodnu vlast, objavljivani u novinama koje izlaze u Hercegovini ili u drugom entitetu. Obaveza da se isti objave i na zvaničnoj stranici općine je poštovana ali gotovo uvijek sa zakašnjenjem i pred sami kraj konkursa. Objašnjenje za to, građani su nalazili u činjenici da je jedan od uslova za radno mjesto općinskog referenta za informisanje bila završena mašinska škola?!
I za tu se poziciju unaprijed tačno znalo kome pripada, a razlog je poznat gotovo svim građanima naše općine.

Tenderi za izvođenje radova su dobili svoje stalne mušterije, dok su oni za prodaju zemljišta postali posebna priča u Kalesiji. Vezano za to i danas se među privrednicima spominje jedan koji se, bez namjere da kupi parcelu prijavio na tender za prodaju iste. Priča se da mu je nekoliko minuta prije početka licitacije, uručena torba sa čijim je sadržajem napustio objekat, uopšte ne mareći za tender za koji je danima prikupljao dokumentaciju. Tako se, uz pomoć vijećnika iz većine, u Kalesiji legalizovala otimačina i uhljabljivanje podobnih a građanima servirala priča o smanjenju broja nezaposlenih, planovima o velikim investicijama itd.

Primjera gdje su vijećnici “aminovali” mnoge nelegalne radnje je zaista mnogo ali ih, sve do dolaska izvještaja Federalnih revizora, ništa nije moglo osvijestiti. Shvativši da se sve može otkriti, te da će da spasi sebe, jedan drugog otkrivati krenuli su u iznalaženje rješenja, kako sve zamaskirati i sakriti od javnosti.

Normalno je da bi dolaskom neke nove vlasti sve ubrzo bilo otkriveno, odlučili su da pod krinkom rada za dobrobit zajednice pokušaju vratiti povjerenje naroda i dobiju još četiri godine vlasti.
Po prvi put od početka mandata, svaki od njih iz “većine” je sagledao potrebe u svom selu. Tako smo ubrzo zasuti objavama o sedam kolica asfalta pretvorenih u ležece policajce, kubiku betona kao potpornom zidu pored nekog potoka itd.
Cijene tih “projekata” su nepoznate a stanovnoštvo ih i ne dočekuje sa velikim oduševljenjem pa se zbog toga odlučuju na malo rizičniji potez.

Po svaku cijenu obezbijediti pobjedu na izborima.

Iako je visina jednokratne socijalne pomoći zakonom određena, iako su jasno navedene kategorije stanovništva koje istu mogu primiti, u Kalesiji se to nije gledalo. U septembru 2020 godine..

Nastavit će se…

  • Piš: EoK, a može bilo ko od vas

(NKP.ba)

PODIJELI