PODIJELI

Dugo sam razmišljao da stavim naslov “KAKO NAS TV ČINI GLUPIM”, međutim tim bih vrijeđao i sebe, i sve ostale. Izraz “manje inteligentan” ne znači da je neko glup/a.

Svako domaćinstvo ima barem jedan TV uređaj. Televizija je još uveliko važan mediji, iako internet sve više i više preuzima kontrolu. Programski sadržaj u Bosni i Hercegovini je bukvalno katastrofalan.
Evo o čemu se radi…

muamer djedovicPiše: Muamer Đedović

 

Svjedoci smo raznoraznih reality emisija koji svojim karakterom i sadržajem vrijeđaju svaku inteligenciju, a najutjecajniji su: Farma, Veliki brat, Survivior…
Zatvoriti ljude u jednu kuću i gledati ih kako se čitav dan svađaju KOME JE TO VIŠE ZANIMLJIVO možda i jeste bilo na početku tih emisija prije 10-ak godina kad je još bilo novo, ali nažalost na Balkanu su to još uvijek emisije sa velikom gledanošću.
Osim par emisija koje se bave pitanjima naučnog opusa ili kulturi ne postoji ništa više, a kamoli jedan TV kanal koji bi se bavio time, kao što imamo npr. National geographic, Discovery,History, Explorer…
Još jedna anomalija TV kanala je preveliki broj sapunica; TURSKE, INDIJSKE, MEKSIČKE, ITALIJANSKE…
Većina njih je na isti kalup, a uglavnom ih gledaju starije gospođe koje i nemaju neku Bog zna drugu zanimaciju, ali pravo pitanje je šta je sa nama mladima, zašto se TV program ne uskladi i za naš uzrast, zašto se ne rade emisije poučnog karaktera, a ne samo dosadni, glupi, niskokvalitetni reality showovi.

Kratak osvrt na sadržaj TV kanala u BiH

BHT1 – Državna televizija ujedno i najdosadnija televizija. programski sadržaj je ravan pozitivnoj nuli, izbor filmova je zaista čudan tako imate priliku gledati iranske, kineske, ruske, švedske filmove(…) sve u niskobudžetnoj produkciji.

FTV – Federalna televizija, mislim da su ostali bez ideja ili novca. Nešto jeste.
Viza za Budućnost, Naša mala Klinika, Vratit će se rode – to su sve serije koje se prikazuju i repriziraju već nekoliko sezona iznova i iznova. Jedino što mi se sviđa na toj televizij su vanjskopolitički magazin “Paralele” sa Mladenom Marićem, i novi magazin “Mreža” koji govori o domaćim kriminalcima, vlastodržcima i političkoj korumpiranoj eliti.

Hayat TV – Jedna od kvalitetnijih televizija po svom sadržaju. Naravno da veliko poštovanje zaslužuje emisija “Ispuni mi želju”, koja svakodnevno pomaže raznim porodicama u našoj zemlji. Emisija ” Zvijezda možeš biti ti ” nije na onoj razini kao što je bio prošle godine, nije loše ali uvijek može biti bolje.

OBN TV – Loša kopija hrvatske Nove tv i RTL-a. Izbor filmova se već ponavalja nekoliko godina, a odavno nisam primjetio neki novi film na ovoj televiziji.
Dok traje marketinški blok – možete lijepo i odspavati.

Pink BH – Kći srpskog Pinka. Može se pohvaliti izbor filmova, ali iznova i iznova se prikazuju FARMA i VELIKI BRAT, ali to je očigledno ljudima zanimljivo i na taj način zarađuju velike sume novca.

FACE TV – Još uvijek nova televizija ali sa pohvalnim sadržajem. Imaju zaista dobre emisije koje se tiču kulture i nauke, ali najzanimljiviji je centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem koji u svom stilu rešeta svakog političara, umjetnika, književnika ,vjerskog vođu i slično. Televizija koja još treba i može da obogati svoj program.

AlJazzera – Jako dobro osvježenje za televizijski sadržaj u našoj zemlji. Ujedno i moja omiljena televizija, širolik opus dokumentarnih emisija, a moram da pohvalim serijale “Priče sa istoka”, “Ljudi i moć” i “Alhemija Balkana”. Izuzetni serijali koji bi trebali svi da pogledaju, a tu su i pregledi najnovijih vijesti iz naše zemlje ali i iz čitavog svijeta.
tv program

Postoji u našoj zemlji još dosta dosta televizija ali trebalo bi mi najmanje još 2 sata pisanja da bih kompetetno mogao napisati sve šta mislim o svim tim televizijama.
Prije bi rekao – imam i bolje načine kako provesti svoje vrijeme, nego komentarisati (ne)kvalitet domaćih TV kanala.

 

Piše: Muamer Đedović
(NKP.ba)

 

POVEZAN SADRŽAJ
– Fabrika robota: Anomalije sistema školovanja
– Windows generacija: Utjecaj interneta na mlade ljude
– Kalesijska banda

PODIJELI