Kemal Ademović o marširanju pripadnika vojske Srbije u Prijedoru i Bratuncu: Potrebna...

Kemal Ademović o marširanju pripadnika vojske Srbije u Prijedoru i Bratuncu: Potrebna koordinacija institucija umjesto pojedinačnih reakcija

225
0
SHARE

Prenosimo reakciju Kemala Ademovića na Facebook stranici povodom današnjih dešavanja….

O MARŠIRANJU PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE U PRIJEDORU I BRATUNCU: KOORDINACIJA INSTITUCIJA UMJESTO POJEDINAČNIH REAKCIJA

Ispravna je, s jedne strane, reakcija člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića povodom informacija o ulasku pripadnika Vojske Srbije u BiH, a koji traži istragu ovog incidenta. Međutim, držim da je pogrešna prva adresa kojoj se obraća.

Kao član Predsjedništva s najvećim legitimitetom, u prvom koraku morao je sazvati čelnike Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjskih poslova, kao i državnih sigurnosnih agencija BiH, i upoznati se sa situacijom i detaljima slučaja. Umjesto toga, preskakanjem nadležnih institucija i pozivom Visokom predstavniku za sastanak makar i nesvjesno pokazuje se izostanak koordinacije i institucionalnog djelovanja. Ako je i bilo propusta u procedurama, na koordinacijskom sastanku bi se brže ustanovili i pokrenuli potrebni procesi.

Od samog ulaska u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH javno upozoravam na poroznost istočne granice BiH i dekapacitiranost državne granične službe. Već duže vrijeme pokušavam organizovati sastanak ključnih političkih aktera u pogledu sigurnosne situacije i niza problema s kojim se suočavamo. Iako svi izražavaju volju i priznaju potrebu, do sastanka i uspostavljanja institucionalne koordinacije nažalost ne dolazi nego uvijek ima “nešto preče”. Istovremeno, u medijima se daju sporadične izjave, često neutemeljene, koje su u pravilu političke naravi i nemaju mnogo veze sa realnošću.

U posljednjem slučaju, kao i drugim slučajevima koji su mu prethodili, potrebna je odgovorna koordinacija i saradnja svih aktera u sektoru sigurnosti, koji je opterećen brojnim problemima. Pun je različitih izazova, uključujući i izazove u vezi sa deklaracijom svesrpskog sabora i njenom ubrzanom implementacijom.

Istine radi važno je spomenuti da je loše stanje granične službe BiH nastalo tokom deset zadnjih godina, tako da trenutna opozicija nema moralno pravo spočitavati predmetni slučaj kao nečiji propust.

Moja je poruka svima: neka svako u okviru svojih nadležnosti radi svoj posao stručno i odgovorno, a u suočavanju s većim izazovima treba pristupati koordinirano, primarno u okviru institucija, a ne medija i ne u dnevno političkom kontekstu. Pitanje sigurnosti je isuviše ozbiljno i ne smije postati predmet politikantstva.

 

(nkp.ba)