PODIJELI

Kao da se nebo okomilo na mene. Beskrajno dugi tmuran dan je pred mnom.

prolazi-jos-jedan-dan-bez-nje

Piše: Husejn Đedović

Dan kada se nemam kome radovati. Kada prvi put otvorim oči, pogledam prema satu, pogledam koliko već dugo starim , a nikad mlađi nisam bio. Kada se pogledam u ogledalo vidim sliku starca. Zar sam mogao toliko ostariti ? Šta se desilo ? Gdje je nestalo sve ?

Sjećam se, prije prvo pogledam u sat, pomislim još malo vremena je ostalo do susreta. Nisam se gleadao u ogledao. Na njemu sam svaki minut vježbao osmijeh koji ću njoj pokloniti. Morao je biti poseban, baš kao što je i ona bila posebna. Poput prvog cvijeta u proljeće ili posljednjeg lista na drvetu, za vrijeme jeseni. Posebno.

Možda je baš i u tome stvar. Osmijeh više nemaš kome pokloniti . Čemu lice čovjeka, ako nema osmijeha? Zar čovjek mora stariti kao mlad ? Možda je moglo bolje. Možda je moglo sve drugačije, tiše, a ne burno. Možda sam i ja kriv. Ko će znati. Starac u ogledalu već odavno ne zna se zaljubiti. Već odavno oči starca iz ogledala ne gledaju ni u koga. Sve su iste.

Piše: Husejn Đedović
Piše: Husejn Đedović

Nema više, nje. Još jedan dan prolazi. Dal’ će sledeći dan je vraitti. Moželi opet biti u mom zagrljaju, skrivena od svih ? Kolike su šanse da više ikad provedem noć sa njom? Da spavam na njezinim grudima, osjetim toplinu srca.

Koliko dana će proći do našeg novog susreta, kakvog će me pamtiti? Milion pitanja. Sat nikad ne odgovori, starac se ne smije. Čvrsti pogledi svakoga dana. Vrijeme leti. Ponekad čujem nešto o njoj. Znam da je bila sretna. Imala je nekoga, ne znam koga , ali boljeg sigurno .

Jedna priča, dosta uspomena. Jedna slika, dvije osobe. Jedna noć. Jedan dan. Šta je potrebno. Šta tražiti od neba za sebe. Doće dan , promijenit ćemo svijet.

Možda, komad zemlje, možda kuću. To bi nekad bile moje želje. Ali više ne. Šta će komad zemlje, ako ona neće tu sjediti. Šta će kuća, ako je neće krasiti njen osmijeh. Čemu sve to, sad je jedno.

Sve želje su izlapile, ostala je samo jedna. Koliko još dana će proći bez nje ?
(NKP.ba)

PODIJELI