PODIJELI

Jutros je u Kalesiji tmurno i maglovito vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 1 stepen celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u centralnim i istočnim područjima lokalno veoma slaba kiša. Nove padavine od poslijepodnevnih sati i tokom noći na subotu. U nizinama većinom kiša, rijeđe je moguća susnježica, a u višim područjima snijeg. Jače padavine na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne. Vjetar prije podne slab. U drugoj polovini dana se očekuje jačanje juga. U poslijepodnevnim i večernjim satima će biti i jakog vjetra južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Pogoršanje praćeno padavinama koje će postepeno zahvatiti cijelu zemlju, negativno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba biće izraženije. Moguće su meteoropatske reakcije poput promjena raspoloženja, glavobolje, malaksalosti, nesanice. Opšta slika će biti lošija na zapadu i u Hercegovini.

U protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona javni red i mir nije narušavan, evidentirano je pet krivičnih djela, dogodilo se šest saobraćajnih nesreća.

U protekla 24 sata na području Kalesije dogodila se jedna saobraćajna nezgoda. Povrijeđenih nije bilo.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 48 pregleda.

Na UKC-u Tuzla rođeno je osam beba, šest dječaka i dvije djevojčice.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Prnjavor, Kurtići, Dubnica Donja, Vukovije Gornje – od piste desno Kehonjina kafana, Mejtefište, Zenuni, Telica, Džafići, Masle I, Bulatovci, Memići do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići i Markovići. 

Stanje na cestama

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planininskim predjelima, izdvajamo putne pravce Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište) i Priluka-Glamoč-Mlinište.

Na širem području Livna, Tomislavgrada, Bugojna i Sarajeva upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog magle.

Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI