PODIJELI

Povezan sadržaj; Fabrika robota: Anomalije sistema školovanja

muamer djedovicPiše: Muamer Đedović

U ovoj kolumni neću pričati o novim generacijama računara, operativnih sistema, razvijenih softwera i njima srodne teme, nego o internetu i nama koji ga koristimo svakodnevno.
Na našem području se još primjeti znatan strah od interneta, od objavljivanja svakojakih stvari, različitih tekstova, video klipova, slika i sličnih drugih objava. To je još jedan pokazatelj koliko zapravo mentalitetom zaostajemo za drugim.
“Sve je dobro ako služi dobroj svrsi“, pa tako i internet..

Riječ “internet” je širok pojam, ne treba se svoditi na par društvenih mreža poput Fejsbuka, Twittera (…) treba ići mnogo šire u građenju svog znanja, kad uzmemo činjenicu da je danas internet najpopularniji medij, slobodno se može reći popularniji od televizije i novina gdje informacije putuju mnogo brže, gdje imamo jednu široku lepezu mogućnosti za učenjem novih informacija onda takve stvari trebamo maksimalno iskoristiti u vlastite svrhe.

INTERNET (NI)JE KRIV

Internet može da utječe na odrastanje jedne osobe i na njeno ponašanje ali svako od nas treba znati razmišljati svojom glavom i ne treba prihvatati sve što se vidi na internetu.
Većina omladine zahvaljujući internetu pronalazi neki svoj vlastiti,a ko se i može nazvati vlastiti osjećaj pripadnosti,n ekome se sviđa heavy metal muzika, nekome hip hop, drugi su ljubitelji stare narodne pjesme i sve se to može pronaći na internetu.
Sadržaji koje mi svakodnevno čitamo grade neku našu ličnost.

Veliki problem naše nacije ali i svih ostalih je taj što većinski dio mladih ljudi ima potpuno pogrešne vidike i jednostavno ne želi da iskoristi to što ima u svojim rukama, tako se danas internet koristi uglavnom koristi samo za društvene mreže.
Lično nemam ništa protiv društvenih mreža, jer ih i ja sam koristim, ali one ne smiju biti sav naš domet jer internet kao mreža svih mreža pruža daleko više mogućnosti..

drustvene mrezeOkovi društvenih mreža, plansko zaglupljivanje javnosti

Svi imamo Facebook, Twitter, Badoo, Ask.fm, My space ili bilo koju drugu društvenu mrežu, ali treba da se zapitamo šta zapravo društvene mreže mogu da nam donesu pozitivno, a šta negativno.

Evo par stvari za koje ja društvene mreže smatram pozitivnim :
– Mogućnost upoznavanja različitih profila ljudi
– Lakša i brža prohodnost informacija
– Sklapanja novih i oživljavanje starih prijateljstava
– Mjesto gdje se mogu vidjeti vaši stavovi

A negativno je to što;
Različitim asortimanom nepotrebnih mogućnosti, tipa igrice, zadržava naše vrijeme. Međutim, ja kao krivca ne vidim internet već čovjeka,sami mi radimo na internetu ono što želimo bilo gledanje video sadržaja, dopisivanje sa prijateljima, pisanje olumni,o bjavljivanje slika po bloggovima i slično.

Od svojih ranih faza pa sve do današanjeg doba internet je uveliko napredovao, od par web stranica sada ih imamo na milione, gotovo svo znanje svijeta krije se na internetu. Sveobuhvatan vid informacija nam može pomoći samo da budemo inteligentniji, nikako gluplji, ali pošto je već standardno da se u našem društvu više gleda Veliki brat, Farma ili neka druga slična glupost nego naučne emisije, emisije o kulturi i slično, tada imamo već klasičan problem, a taj problem se zove “društvo”.
Pokušam već godinama shvatiti kako zapravo naše društvo funkcioniše, a i mi sami u njemu kao posebne ličnosti?
Zašto sami sebi biramo da budemo glupi, te se okrećemo nečemu irelevantnom našim potrebama.

IGRICE

Većina mladih zapravo danas igra raznorazne igrice, ali ta igromanija je uveliko zahvatila i stariju populaciju.
Koliko vam samo na dan dođe na Fejsbuk zahtjeva za igrice? Ogroman broj…
Igrice mogu da razvijaju naš osjećaj za prostor ali se gubi osjećaj za vrijeme, igrice pospješuju ljudska čula ali odvraćaju čovjeka od potrebe za znanjem.
Nekako mi para uši rečenica: “Njega je internet zaglupio”. Ne može njega niko zaglupit ako on to neće sam sebi da učini!
Neću pričat o vremenu provedenom na internetu jer i sam provodim mnogo vremena na njemu, suština i poruka ovog teksta je da to vrijeme iskoristite u pametne svrhe, odvojite sebi vrijeme i za Fejsbuk i za igrice, ali i da pročitate nešto korisno što će samo da nadogradi vaše znanje.

A znanja nikad nije dosta!

Završio bih ovim riječima – HVALA BOGU ŠTO STVORI ČOVJEKA,A ČOVJEK INTERNET!

 

 

Piše: Muamer Đedović
(NKP.ba)

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

PODIJELI