Zaboravite na “3 u 1”: Instant kafa iz kesice pogubna za zdravlje

Zaboravite na “3 u 1”: Instant kafa iz kesice pogubna za zdravlje

1781
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Kafa iz kesice jednostavnija je za pripremu, no znate li da ona u većini sadrži masti, šećer i umjetne arome i vrlo malo kofeina?


Istraživanje Stiftung Warentesta pokazalo je da instant cappuccino ili kafa s mlijekom ili popularna 3 u 1 sadrži i do 60 posto šećera odnosno do četiri kocke na dva decilitra napitka. Piše li na deklaraciji da prah sadrži glukozni sirup, laktozu ili glukozu – radi se o šećeru. A tu su i druge supstance, kao one što dovode do stvaranja pjene, zatim arome vanilije, karamele, lješnjaka te aromatizirane šećerne sirupe.

Miješajući navedene sastojke nastaje napitak s vrlo malo kofeina, toliko malo da je on bez posebnog značaja za naš organizam. A kako većina ljudi pije kafu zbog razbuđivanja, tako zapravo unese u sebe sve i svašta, a samo ne ono što trebaju.

Ledena kafa može sadržavati još i više kalorija jer sadrži još veću količinu masti. Kako se mnogi od prahova miješaju s mlijekom i tu postoji zamka; mlijeko podiže kalorijsku vrijednost napitka i ugrožava našu vitkost, piše Večernji list.

Evropski propisi proizvođačima nalažu da objave sve sastojke na deklaraciji i da ih poredaju po njihovom udjelu ili kvantiteti. Ukoliko na pakiranju šećer stoji pri vrhu liste, znači da ga ima – previše.

Stoga, ako pazite na unos kalorija, mnogo je sigurnije da napravite svoj capucino ili kafu s mlijekom i to najbolje s običnom kafom ili espressom.

(NKP kalesijski.com)