Kalesijski vijećnik će morati pričekati, a možda i bez šansi za prijem...

Kalesijski vijećnik će morati pričekati, a možda i bez šansi za prijem u Dom zdravlja: Uporni kandidati pokazali da se može, barem privremeno, zaustaviti politički uticaj za zapošljavanje

3144
0
SHARE

—- JZU Dom zdravlja Kalesija je krajem aprila objavila Javni oglas za prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme na sljedeću radnu poziciju: “Knjigovođa, obračun plaća i fakturisanje usluga – 1 izvršilac”.

Ova pozicija, mjesecima je poznato kalesijskoj javnosti, planirana za vijećnika u OV KALESIJA koji je nedavno stranku SD zamjenio sa SDA kako bi dobio ovo radno mjesto.

Na Javni poziv se javilo više osoba, većinom sa dugogodišnjim radnim iskustvom.
Ono što je interesantno – pismeni test niko nije položio osim, naravno, čini se velikog eksperta, svestranog vijećnika.
Ostali kandidati od Komisije su tražili uvid u testove ali to nisu dobili.
Uloženo je i nekoliko pisanih Žalbi na konkursnu proceduru, koje su, čini se, itekako imale osnova.

Nedavno smo pisali da je u međuvremenu u JZU Dom zdravlja Kalesija imenovan novi V.D. direktor, četvrti za manje od dvije godine. Pitali smo javno da li će novi direktor, ni kriv ni dužan, imati neslavan početak tako što će doći na “svršen čin” i morati potpisati prijem privilegovanog općinskog vijećnika.

—- Kako nezvanično saznaje NKP.ba – u petak (10.06.2022) je zasjedao Upravni odbor JZU Dom zdravlja Kalesija, koji je razamtrajući žalbe donio odluku o poništenju prijema.
Kako saznajemo Konkurs će biti poništen, a zatim ponovo biti objavljen.

Kako saznajemo, što su kandidati naveli u žalbama, pored netransparentnog rada Komisije, akcenat u žalbama je bio i na sam tekst prvobitnog Javnog poziva, gdje je navedena pogrešna adresa ustanove. I kandidatima i javnosti ne jasno da je velika šansa da je ovo urađeno sa namjerom, kako bi se konkurs mogao poništiti u svakom trenutku ako nešto krene mimo planiranog. 
Kako saznajemo, u žalbama se također navodi da vijećnik i ne ispunjava uslove konkursa, da da nije trebao biti niti pozvan na testiranje.

  • Svakako da ćemo pratiti novi termin objave, te ponovo pozvati što veći broj onih koji ispunjavaju uslove da učestvuje u konkursnoj proceduru.
    Jeste tešto, i zahtjeva mnogo žrtve, u kojoj možete narušiti čak i vlastiti dugo sticani ugled, ali možete zaustaviti nakaradan rad i političku trogovinu.

Učesnicima Konkursa, mimo vijećnika-eksperta, čestitamo na hrabrosti i ustrajnosti, te se iskreno nadamo da će ponovljena konkursna procedura, koja će biti pod dodatnim “reflektorima javnosti” proći u skladu sa zakonom, te pozivamo političke aktere/pozadince da odustanu od svog plana uhljebljena vijećnika na način kako su to zamislili.

Svakako čestitke Upravnom odboru i aktuelnom v.d. direktoru što, barem za sada, odolijevaju pritiscima, te se iskreno nadamo da će to postati standardno pravilo.

(NKP.ba)